Снимка БулфотоДържавата ще създаде компенсационен фонд за борба с градушките

...
Снимка БулфотоДържавата ще създаде компенсационен фонд за борба с градушките
Коментари Харесай

Държавата създава фонд за борба с градушките

Снимка Булфото

Държавата ще сътвори компенсационен фонд за битка с градушките взаимно със земеделските производители. Това съобщи в Троян заместник- министърът на земеделието и храните Виргиния Кръстева, оповестява БГНЕС.

В момента се вършат планове и правна аргументация за основаването на фонда въз основата на опит от Унгария, като посредством него България ще може да кандидатства за евросредства за ръководство на риск. На днешния конгрес на производителите на малини и ягоди в Троян стана ясно, че главният проблем за производителите е зачестилите градушки, които унищожават до 100% от продукцията им.

Според земеделските производители измененията в климата са довели до зачестяване на мощните градушки през последните години.

„ През пролетта имаше такива градушки, които в регионите на Летница, на Лозница и на Попово нанесоха извънредно огромни вреди на ягодите, които доближиха над 100% ”, съобщи Божидар Петков, ръководител на Асоциацията на малинопроизводителите.

„ Пораженията от градушките при нас са доста по-големи, в сравнение с при зърнопроизводителите. Защото нашите площи са по-малки. Един производител на плодове и зеленчуци има приблизително по 60-70 дка. Докато един зърнопроизводител има стопанство от 10 000 декара, а няма по какъв начин градушка да мине през задачите 10 000 дка ”, сподели Айхан Хашимов, малинопроизводител.

„ Едва една трета от страната е покрита с ракетни площадки, част от национална система за битка с градушките ”, съобщи Виргиня Кръстева, заместник- министър на земеделието.

„ Миналия месец се срещнахме с сътрудници от Унгария, които са построили компенсационен фонд, който е взаимно с присъединяване на аграрни производители и с страната. Този фонд се построява, с цел да има опция страната да кандидатства по размер от ПРСР и ръководство на риск. Целта на тези средства е акумулиране на подобен фонд и до 90% е допустимо да се покрие страната ”, изясни още Кръстева.

Тя добави, че сега се вършат планове и се изготвя норматив за бъдещия фонд, като той ще бъде разположен в Разплащателната организация.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> -->



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР