Снимка БулфотоБургаският окръжен съд отказа да освободи предсрочно убиеца Деян

...
Снимка БулфотоБургаският окръжен съд отказа да освободи предсрочно убиеца Деян
Коментари Харесай

Не пуснаха предсрочно убиеца Деян Димитров, намушкал смъртоносно младеж преди 8 години

Снимка Булфото

Бургаският областен съд отхвърли да освободи предварително килъра Деян Димитров, който през лятото на 2011 година намушка с нож съдбовно момче в бургаския жк „ Възраждане ”. В момента той излежава 13-годишна присъда за ликвидиране. 28-годишният мъж изиска да бъде освободен, защото към този момент е изтърпял повече от половината от наказването си – от 8 години той е зад решетките, пише БНР.

``
реклама

Деян даже изиска да му бъде натрапен най-дългият изпитателен период, защото е сигурен, че няма да извърши друго закононарушение. На съвещанието присъстваше шефът на Бургаския затвор Бранимир Мангъров, който обаче изясни, че в действителност държанието на Деян зад решетките не е непрекъснато, а това е точно един от критериите, които съдът взема поради при разглеждането на претенции за предварително освобождение.

„ Оценките директно отразяват държанието на всяко наказано лице. Абсолютно е минимизиран субективният фактор. В неговата защита, всяко изречение започваше с „ аз “, т.е. слага себе си във фокуса на вниманието на всички. Съжаляваше своите близки, само че не съжаляваше жертвата и неговите родственици. Това няма по какъв начин да покаже изказванието, че се разкайва “, изясни пред съда Мангъров.

По време на делото Димитров изясни, че е печелил няколко каузи против Бургаския затвор. Той разясни, че не е обиждал и не е е имал неприятно отношение към администрацията на институцията. Димитров уточни, че от самото начало е защитавал правата си по законов път, което го било направило „ неуместен ”. 

Според Мангъров обаче, рецензиите му са безусловно безпочвени. „ Изкарват се обстоятелства отвън подтекста. Например се твърди, че делата, които е водил против затворническата администрация, са мотив да бъде направено отрицателно мнение във връзка неговото искане за условно предварително освобождение. Това безусловно не е правилно. Има доста лишени от независимост, които са правили такива претенции за компенсации, най-много за изискванията, при които се изтърпява наказването “, изясни шефът на пандиза. 

Той разясни, че става въпрос най-вече за минали интервали, защото сега изискванията дават отговор на всички нормативни условия, в това число и на европейските. Според Мангъров тези мнения се изготвят въз основата на обстоятелства и в последна сметка решението се взема от съдията, а не от администрацията на Затвора. 

„ Никой не е оповестил война на Деян Димитров. Напротив, това са негови визии. Беше представено и мнение на психиатъра, в което Димитров заявява, че води война с администрацията. Това не демонстрира, че това е човек, който е преклонен, както той самият се разказва “, добави Мангъров.

По време на съвещанието наказаният за преднамерено ликвидиране пандизчия уточни, че е бунтовник, само че не и анархист. В пандиза е решил да се занимава с литература, защото желае откакто излезе да може да се развива с интелектуална активност. Това била и повода да откаже да вземем за пример работа в завод за пластмаса.
В последна сметка Бургаският областен съд реши, че няма задоволително доказателства Димитров да бъде освободен предварително. По време на съвещанието бе посочено, че до този миг той не е внесъл и никакви пари, свързани с компенсацията, което дължи на родителите на жертвата.

Сред претекстовете на съда е изменчивото му държание. Беше посочен и опитът му за самоубийство през 2018 година Според оценката на началника на психиатричното поделение в Ловеч, Деян е направил това не тъй като е желал да постави завършек на живота си, а тъй като е желал да бъде изместен в различен затвор. Съдията уточни, че през годините доста от настояванията на Димитров са били почетени от администрацията на пандиза.

Решението може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в Бургас. Ако настояването още веднъж бъде отхвърлено, Димитров има 6-месечен период, след който още веднъж може да пусне молба за предварително освобождение. Бранимир Мангъров уточни, че след смяната на закона от февруари 2017, когато е дадена опция на пандизчиите сами да подават молби, броят на тези каузи внезапно се е нараснал.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР