Снимка БулфотоБезпрецедентно постъпленията от осигурителни вноски не могат да наваксат

...
Снимка БулфотоБезпрецедентно постъпленията от осигурителни вноски не могат да наваксат
Коментари Харесай

КФН: Кризата заличи 600 млн. лв. от парите за втора пенсия

Снимка Булфото

Безпрецедентно постъпленията от осигурителни вноски не могат да наваксат загубите от вложението на средствата в универсалните пенсионни фондове. Тяхната рентабилност не за първи път е негативна, само че за първи път насъбраното в самостоятелните партиди понижава, вместо да се усилва. Това демонстрират данните на Комисията за финансов контрол за първите три месеца на годината. Лошите резултати евентуално се дължат освен на срутва на международните тържища, само че и на нарасналата безработица, многото хора в неплатен отпуск и понижено работно време, заяви " Сега " .

Към 31 март междинният размер на насъбраните средства на един обезпечен в повсеместен фонд е 3320 лева - със 146.26 лева по-малко в сравнение с беше в края на декември 2019 година Това значи, че постъпленията от вноски през първите три месеца на годината не са стигнали да покрият загубите от срутва на тържищата след началото на пандемията от COVID-19. Макар и нищожно, понижава и броят на обезпечените в тези фондове - те са 3 801 578 души, с 3967 по-малко по отношение на края на 2019 година В повсеместен фонд се обезпечават родените след 1959 година, като за първите три месеца на годината брутните приходи от осигурителни вноски са 391.958 млн. лева

Кризата на процедура е върнала наличното в партидите към равнищата отпреди няколко месеца - сега те са по-ниски от това, което бяха към 30 септември 2019 година Жените във възрастовата група 55-59 година, които ще стартират да се пенсионират от есента на другата година, имат минимум време загубите да се наваксат. При тях към 31 март междинният размер на насъбраните средства е 4059.39 лева, с съвсем 200 лева по-малко в сравнение с беше в края на 2019 година

Сериозно понижение има и при доброволните фондове, които имат повече независимост при вложенията. При тях към края на март насъбраното в партидите е приблизително 1700.86 лева, до момента в който три месеца по-рано беше 1850.14 лева Любопитно е, че при тях няма понижение на обезпечените - те леко се усилват с 2274 души до 642 379 души.

Спадът в доходността стартира още през февруари, само че по-сериозното понижение бе през март. В края на 2019 година универсалните фондове управляват 13.212 милиарда лева, през януари чистите им активи се усилват на 13.338 милиарда лева, само че през февруари стартира топенето - до 13.316 милиарда лева, а през март общият им размер към този момент е 12.730 милиарда лева Така сумарно рецесията е заличила 608.603 млн. лева от чистите активи на фондовете.

Данните за цената на един пенсионен дял демонстрират, че през април множеството фондове съумяват да извърнат посоката и да стартират да се възвръщат, въпреки и със напълно дребни стъпки. По данни на сдруженията през предишния месец седем от универсалните фондове са с позитивна рентабилност, а единствено два - с негативна. " Това е в действителност добре. Ако от тук нататък всеки месец доходността е в такива размери, ще ни трябват най-много няколко месеца да възстановим напълно мартенските спадове ", разяснява при започване на май пред телевизия " Блумбърг " Даниела Петкова от асоциацията на сдруженията за в допълнение пенсионно обезпечаване.

За интервала 26 февруари - 27 май всички фондове са с негативна рентабилност, като максимален спад има при " Ен Ен ПОД " - минус 7.27%, а минимален е при " Бъдеще " - минус 1.09%, демонстрират данните за цената на един пенсионен дял ((пропорционалните равни елементи от чистите активи на съответния пенсионен фонд). По-добре наподобява обстановката, когато се огледа за 24-месечен интервал обратно. За този интервал КФН дефинира минимална рентабилност от минус 4.17%, като шест фонда имат негативна рентабилност - " Алианц " (минус 2.86%), " Пенсионноосигурителен институт " (минус 2.53%), " Ен Ен " (минус 2.20%), " Доверие " (минус 1.37%), " Бъдеще " (минус 0.89%), " ДСК-Родина " (минус 0.85%). На плюс са " Топлина " (0.93%), " ЦКБ-Сила " (0.78%) и " Съгласие " (0.52%).

На този декор още веднъж вършат усещане таксите и удръжките, които сдруженията събират - за три месеца те са 51.127 млн. лева за всички фондове (универсални, професионални, доброволни и пр.).

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в са
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР