снимка БулфотоАварията в софийското метро е много сериозна. Ще се

...
снимка БулфотоАварията в софийското метро е много сериозна. Ще се
Коментари Харесай

Поне два месеца трасето по третия лъч на метрото ще остане затворено

снимка Булфото

Аварията в софийското метро е доста сериозна. Ще се наложи ремонт на релсите.

След огромната повреда в метрото – най-малко два месеца трасето по третия лъч ще остане затворено, съобщи NOVA.

Прогнозата е на специалисти, взели участие в обследването на правата. Специалисти и тежка техника не престават трети ден да търсят аргументите за повредата в тунела сред станциите „ Хаджи Димитър ” и „ Театрална ”.

Професор Стойнев е измежду специалистите - хидрогеодезисти, взели участие в обследването на част от третия лъч на метрото в София преди строителството. За него повода за повредата е ясна.

 

 

„ Трасето на метрото минава паралелно на Перловска река. Огромното количество вода, което се изля, образува едно доста високо равнище на подземните води, трансформираха параметрите на водоносните хоризонти ”, изясни той.

По време на обследването обаче не станало ясно, че може да се стигне до повреда с сходни мащаби.

„ Ако изследването е правено в един изсъхнал интервал, когато подземните води са били с други равнища, даже да се вземат ограничения, те се вземат по времето, когато са открити ”, добави проф. Стойнев.

След повредата работата в тунела сред „ Хаджи Димитър ” и „ Театрална ” ще продължи дълго. Назначени са и голям брой експертизи.

„ В момента релсата е отстранена в този проблематичен сектор, би трябвало да се изследва плочата и да се изследва останалата структура на тунела за възможни скрити недостатъци. Това е комплициран развой, обвързван и с хора, и с техника. Няма по какъв начин да стане за 24 часа ”, изясни ръководителят на Транспортната комисия в СОС Карлос Контрера.

Ще се търси отговор на въпросите дали има неточности при проектирането и строителството на трасето. Според специалистите може елементарно да се избегне опцията от сходни повреди, провокирани от близката река, в бъдеще.

„ Техническото решение не е проблем. А то е - инжектиране на почвата с циментови смеси ”, изясни проф. Стойнев.

Подпочвените води от реката наоколо са причина и за течове като този на метростанция „ Театрална ”, която също е в употреба от по-малко от 5 месеца. Там обаче казусът е по-различен.

„ Това са си течове, с повишаване равнището на подземните води, водата си намира място, по което да излезе. Има методика, със специфични химикали, които се инжектират в зоната, където е течът и той се прекратява ”, добави проф. Стойнев.

Заради високите подпочвени води в региона на третия лъч, при проектирането се е обсъждала опция да е над земята. Тя обаче е била отхвърлена поради прекомерно застроения регион сред центъра и „ Хаджи Димитър ”.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР