Снимка Булфото8 от 10 хляба на българския пазар са без установено

...
Снимка Булфото8 от 10 хляба на българския пазар са без установено
Коментари Харесай

Качеството на хляба: Знаем ли какво ядем?

Снимка Булфото

8 от 10 хляба на българския пазар са без открито качество, разгласи Федерацията на хлебопроизводителите. Според сектора единствено една пета от фурните са регистрирани като производители, а останалите работят „ на мрачно ”, заяви bTV.

„ Качествен самун значи самун, който съдържа главните съставки – брашно, сол и вода! Ако са единствено тези три неща, това е най-качественият вероятен самун ”, изяснява собственичката на пекарна Нена Айвазова.

На пазара обаче разнообразието е огромно. В магазина клиентите постоянно се доверяват или на етикета, или на правилото „ проба – неточност ”.

Когато се доверяват на етикета обаче, потребителите постоянно могат да бъдат заблудени.

„ Често пъти на пазара можем да намерим самун, който се предлага като пълнозърнест. Наименованието е „ пълнозърнест ”. А след това в състава написа 50% пълнозърнесто и цели 40% пшенично брашно! Правилно ли е това? ”, изяснява инж. Атанас Дробенов, гл. специалист „ Контрол на храни ” в Българската организация по сигурност на храните (БАБХ)

В организацията има към 600 регистрирани производители на самун, само че действително те са доста повече.

Контрол на нерегистрираните се прави единствено след подаден сигнал.

През предходната година БАБХ е взела 67 проби от самун, като само в 4 от тях са били открити нарушавания. Глобите са до 3000 лева.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР