Снимка: БулфотоВреме за нова изборна система, която да внесе повече

...
Снимка: БулфотоВреме за нова изборна система, която да внесе повече
Коментари Харесай

Ива Митева при кандидастване за докторска степен: Въвеждането на чиста мажоритарна система създава неравновесие между подадените гласове и получените мандати

Снимка: Булфото

" Време за нова изборна система, която да внесе повече истина и правдивост при избирането на народните представители ". Това пише председателят на 45-ото Народно заседание Ива Митева, която през вчерашния ден закупи просветителната и научна степен " лекар " от Института за страната и правото на Българска академия на науките с дисертация за въвеждането на смесена изборна система.

Митева е политик от партията на Слави Трифонов " ИТН " (ИТН), която си слага за съществена цел да промени коренно изборната система посредством въвеждане на чисто мажоритарен избор в два тура, написа " Евроком ".

Като част от научния си труд Митева е създала проектозакон за смяна на Изборния кодекс, съгласно който една трета от депутатите се избират мажоритарно, а останалите две трети – съразмерно, с кандидатски листи и преференция. Според авторката този вид може " да резервира партийното разнообразие, представителността в Народното събрание и да обезпечи търсената от гласоподавателите опция за гласоподаване за персони, на които имат доверие ".

В дисертацията се твърди, че е " време за нова изборна система, която да внесе повече истина и правдивост при избирането на народните представители ".

Чрез научното си проучване Ива Митева е открила, че въвеждането на чиста мажоритарна система, за каквато упорства Има Такъв Народ и за която на народен референдум през 2016 година гласоподаваха 2 509 955 български жители, " основава неравновесие сред подадените гласове и получените мандати ".

Практическата реализация на резултатите от референдума бе главното заричане на партията на Слави Трифонов преди вота на 4 април, само че влизайки в Народното събрание изобщо не внесе подобен законопроект с аргумента, че за задачата би трябвало да се изчака " сигурен и спокоен парламент ".

Митева предлага функционално смесена изборна система с 80 народни представители, определени по мажоритарен принцип в 80 едномандатни изборни региона с безусловно болшинство на два тура, и 160 народни представители, определени по симетричен принцип с кандидатски листи в 8 районни многомандатни изборни региона с преференциално гласоподаване. Според изследователката тази система би била " оптимална и е добра стъпка към персонификация на избора с минимизиране на загубата на неоползотворените гласове ".

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР