Снимка: БулфотоСамо през първата половина на годината некомплектът в Българската

...
Снимка: БулфотоСамо през първата половина на годината некомплектът в Българската
Коментари Харесай

Каракачанов: В резултат на взетите мерки се повишава интересът към военната служба

Снимка: Булфото

„ Само през първата половина на годината некомплектът в Българската войска е намалял с 400 души. За оповестените състезания за 1200 места са кандидатствали 2800 души. Съотношението сред броя на претендентите и вакантните места е приблизително 2,5. При Военноморските сили съотношението е 5 към едно, при Сухопътните войски – приблизително двама аплайват за място. В Съвместното командване на специфичните интервенции всички оповестени вакантни длъжности към този момент са попълнени “. Тези данни разгласи министърът на отбраната Красимир Каракачанов в Добрич, където се организира първото издание на акцията „ Бъди боец “ за тази година.

Министър Красимир Каракачанов подчерта, че по-високият интерес към военната работа е резултат от взетите ограничения – увеличените заплати на военнослужещите, ремонта и модернизацията на техниката, подобряването на изискванията за живот и работа. За разлика от предишни години, когато броят на войската намаляваше всеки месец, в този момент наклонността е обърната, написа Novini.bg.

„ Надявам се до края на мандата най-малко с 20 - 25% да успеем да компенсираме некомплекта в армията “, сподели още министър Каракачанов.

За старта на акцията „ Бъди боец “ в Добрич дружно с министъра на защитата бяха и заместник-началникът на защитата генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирът на Военноморски сили контраадмирал Кирил Михайлов, заместник-командирът на Военновъздушни сили бригаден военачалник Петьо Мирчев, полковник Добромир Добрев, пълководец на военно формирование 34 200 - Шумен и шеф на гарнизона в Шумен.

Стотици жители разгледаха разположената на площад „ Свобода “ военна техника, съоръжение и въоръжение. С авиационен привет над града прелетяха самолети „ Спартан “, „ Пилатус “ PC 9 и L- 39.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов присъства в Добрич на освещаване на плоча с имената на бойците и офицерите – добруджанци, починали във Втората международна война. Той благодари на цялата добричка общност и локалните управляващи, които години наред са събирали и издирвали имената на всички добруджанци, починали във Втората международна война, които през днешния ден са изписани на паметната плоча. „ Тези мъже, и други като тях, водиха война и загиваха по тази причина да бъде непокътнато нашето Отечество, непокътнато, след следващата огромна война “, уточни министър Каракачанов.

В словото си той напомни в резюме историческите събития към Първата и Втората международна война и особено ориста на българите от Северна Добруджа и Южна Добруджа. „ За част от добруджанци 80-ата годишнина от връщането на Южна Добруджа е огромен празник. Българите, живеещи в Южна Добруджа, се върнаха в Майката Родина, само че българите от Северна Добруджа бяха изселени. За тях това не беше празник, само че все пак една правдивост спечелва - Южна Добруджа беше върната на България и през днешния ден е едно от най-прекрасните кътчета на нашата Родина “.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР