Снимка: Булфото, архивЗдравният министър призова българите са спазват мерките за

...
Снимка: Булфото, архивЗдравният министър призова българите са спазват мерките за
Коментари Харесай

Проф. Ангелов: Ако хората не вярват на държавата и се насажда мнението, че лекарите са убийци в бели престилки, няма да стигнем доникъде

Снимка: Булфото, списък

Здравният министър прикани българите са съблюдават ограниченията за битка с разпространяването на ковид по време на брифинга на НОЩ. Проф. Костадин Ангелов бе видимо ядосан, че измежду жителите има съмнение в дейностите, които подхващат ръководещите за борбата с пандемията.

Отново има съмнение. Ако хората не имат вяра на страната и продължава да се насажда мнението, че българските лекари са убийци в бели престилки, няма да стигнем до средата ", акцентира проф. Ангелов, написа bgonair.bg.

" Ситуацията в цялата страна е извънредно комплицирана. Всички ограничения не получават нужното схващане и поддръжка от жителите. Продължават да се ширят мненията, че няма подобен вирус и влияем върху правата и свободите на хората ", настоя той.

Здравният министър акцентира, че решението за " зелените коридори " е взето след необятно разискване с представители на възрастните хора и веригите магазини.

" Изискването на възрастните хора беше да имаме два коридора единствено за тях - един преди обяд и втори следобяд (от 8 до 10 и от 14 до 16 ч.). Оказа се, че от асоциацията на магазините не може да си разрешат тези коридори, тъй като ще търпят стопански вреди. Взехме решението коридорът да е единствено от 8 до 10 ч. Видяхме, че този кулоар е безусловно непълен и взехме решение да бъде продължен с още час като го преместим следобяд. Сега разбираме, че този кулоар носи противоречие у магазините и не е подобаващ. Къде сбъркахме, откакто наложихме мярка, която беше съгласувана с всички? Защо не може да се прояви схващане, че това ограничаване преследва медицински цели? ", разяснява проф. Ангелов.

 

По думите му се обмисля по какъв начин да бъде изменена мярката, с цел да реализира медицински резултат.

" Тези ограничения са наложителни и са значими. И щом са ограничения, те лимитират. Ако в този момент се лишим от едни права и свободи, оптимално скоро ще ги имаме в тяхната целокупност. Колко пъти би трябвало да ни опровергае вирусът с неговото държание?! Почти нищо не знаем за този вирус. Нямаме твърда основа, на която да стъпим ", безапелационен бе здравният министър.

От изявлението му стана ясно, че заетостта на леглата за неусложнени пациенти е 46%, а заетостта на леглата за интензивни пациенти е 25%. Прави усещане огромният напън върху системата в следните области: в Благоевград са заети 61% от леглата за пациенти в неусложнено състояние, в Бургас са 56%, Варна - 66%, Габрово - 95%, Пазарджик - 59%, Перник и Пловдив - с по 60%, Разград - 71%, Русе - 77%, Търговище - 82% и Шумен - 132% (по-малко разкрити кревати от настанените пациент).

Най-голям % претовареност на леглата за интензивно лекуване има в Плевен - 77% и Разград - 66%.

Общо 31 медицински чиновници са умряли в България от началото на пандемията, посочи министърът на опазването на здравето.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР