Снимка: Булфото, архивСлужебният министър на културата Велислав Минеков обяви, че

...
Снимка: Булфото, архивСлужебният министър на културата Велислав Минеков обяви, че
Коментари Харесай

Собствеността върху острова Свети Кирик ще бъде прехвърлена на община Созопол

Снимка: Булфото, списък

Служебният министър на културата Велислав Минеков разгласи, че собствеността върху острова Свети Кирик ще бъде трансферирана на община Созопол. " С процедурата първо би трябвало да стартираме от министерството. На съвещания на Министерския съвет, всяка сряда, прехвърляме - един, два или три обекта. Така че, и това ще се случи ", сподели той.

Минеков дружно със заместник-министъра в отрасловото министерство Пламен Славов, регионалния шеф на Бургас проф. Мария Нейкова, кмета на община Созопол Тихомир Янакиев, археолози, посети острова Свети Кирик край Созопол, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Едно от обещанията, които дадох в първите дни, беше да извърша цялостна инспекция какво се е случило тук и да вземем нещата в ръце. Отново съм тъжен. Съжалявам, че го дублирам - само че всеки ден виждам нещо сходно - срутено и изоставено. А това, че остарелият катер даже е бил откраднат - за мен няма пояснение. Щом крадат кораби, може на следващия ден и ракети, самолети да откраднат ", съобщи министър Минеков. Той добави, че първо би трябвало да се мисли за средствата, с които да се възвърне както главната постройка, по този начин и всичко останало.

" Тук нещата са спасяеми, може да стане нещо в действителност впечатляващо. Изследванията демонстрираха, че една реституция е изцяло допустима ", акцентира министърът. Той разясни, че ще е належащо доста съществено финансиране за реставрацията и консервацията на всички здания и обекти на Свети Кирик.

Министърът осведоми, че е създаден сериозен, добре изискан план, само че през годините островът е оставен да пустее и постройките върху него - да се разрушават. По думите му, за реставрацията на постройките евентуално ще се употребява финансиране по европейска стратегия, изключително предвид на задаващите се средства в новия финансов интервал. " Много ми се желае да се стартира първо с същинската постройка на Риболовното и по-късно - на Военноморското учебно заведение. Видях, че е толкоз красива, колкото не съм предполагал. И съм разчувствуван ", сподели министърът.

Остров Свети Кирик бе разгласен като един от целите и на регионалния шеф на Бургас проф. Мария Нейкова. Още когато пое длъжността, тя даде обещание да задвижи плана, който от години залежавал в Министерството на културата.

" Аз насочих искане островът Свети Кирик да бъде трансфериран на община Созопол, тъй като поех ангажимент към жителите и кмета на Созопол. Още на първата изнесена приемна тук, при мен пристигнаха поданици на града, представители на неправителствени организации, които сложиха пред мен въпроса за бъдещето на Свети Кирик. На острова има утайване на хилядолетна просвета и история, тъй че ще бъда доста щастлива, в случай че той в действителност бъде трансфериран в ръководство на общината. Тук текат и археологически разкопки - нещо, което е отлично, тъй като демонстрира, че ние сме горди наследници на хилядолетна история и следва да се погрижим за нея. Най-вероятно парите за реституция и консервация ще бъдат от Европейските фондове, което също е процедура. Така преди години по тези фондове превърнахме рушащата се джамия в Стара Загора в храм на религиите. Ще се веселя, в случай че това се осъществя ", добави Нейкова.

Свети Кирик е единственият български остров, обвързван със сушата посредством вълнолом. Смята се, че на острова е бил ситуиран най-древният град в българските земи и че точно там е било сърцето на Аполония. Направените разкрития дават съображение на учените да считат, че това място е изпълнявало ролята на Акропол на античния гръцки град-държава Аполония Понтика. През ранното Средновековието на острова е издигната и една от първите базилики у нас, а по-късно там се е помещавал и един от най-важните за района манастири - " Св.св. Кирик и Юлита ".

Островът е с територия от 82,5 декара. През 1924 година на него стартира строителство на рибарско учебно заведение за подготовка на професионални фрагменти и осъвременяване на риболова в Черно море. До 2005 година на острова има база на българския военноморски флот. Още през 1965 година островът е разгласен за монумент на културата и е включен в рамките на резервата " Созопол ".

От 2009 година на острова се правят разкопки под управлението на Кръстина Панайотова.

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР