Снимка Булфото, архивПродължава проверката на язовирите. Тази събота и неделя посетихме

...
Снимка Булфото, архивПродължава проверката на язовирите. Тази събота и неделя посетихме
Коментари Харесай

Служебният министър на икономиката: 3 язовира са празни, въпреки че са завършени и платени

Снимка Булфото, списък

Продължава инспекцията на язовирите. 

Тази събота и неделя посетихме още 2 язовира – 3 от общо 10-те приключени. Язовир „ Пазар дере “ и язовир „ Злати Войвода 3 и 4 “. Tези язовири са празни, макар че са регистрирани като приключени към 31 декември предходната година. Това съобщи служебният министър на стопанската система Кирил Петков на брифинг за положението на язовирите в страната, написа

На 31.12 тези три язовира са предадени от държавната компания „ Монтажи “ към Държавната консолидационна компания. След като са предадени на Държавната консолидационна компания още и към ден сегашен не са предадени към държавно дружество „ Управление и стопанисване на язовири “. Това значи, че макар че всички пари са платени, тези 3 язовира не са влезнали още в употреба. По закон сега те не могат да бъдат завирвани, в тях не може да има вода и не могат да се употребяват нито за поливане, нито за други цели “, сподели още Петков и добави:

„ За мен това е занемареност, когато едни пари са изхарчени, язовирите са построени, само че протоколите за предаване не са довършени “.

В три от 10 язовира се натъквам на едно и също нещо, означи служебният министър, представен от Дир.бг.

По думите му средствата за транспортните разноски са едни и същи, макар че става дума за разнообразни области – Сливен и Ловеч.

1,16 лева за транспортиране на земна маса на звук на километър, което е 5 пъти по-скъпо от пазарната цена, сподели Петков и добави: „ всеки подписан контракт с външна компания би трябвало да минава през моята комисия за надзор, с цел да спестим пари на данъкоплатците “.

От тук нататък Министерството на стопанската система ще изиска Държавната консолидационна компания да изясни за какво 6 месеца не е предала тези язовири за употреба и за какво цените са такива, сподели Петков.

Той отхвърли обвиняванията, че инспектираните язовири са били изпуснати дни преди да ги посети.

Петков разгласи, че 2,350 млн. лв. коства ремонтът на „ Пазар дере “, 1,913 млн. на водоема – „ Злати челник “ 3 и „ Злати челник “ 4 – 547 000 лева

„ Така и по този начин тези пари обаче към този момент са дадени. По-важното за мен е тези язовири да влязат в употреба “.

Дни по-рано служебният министър на стопанската система осведоми за част от резултатите от инспекцията за активността на Държавната консолидационна компания в 6-минутно видео, оповестено в Youtube канала на министерството.

Във видеото е показана и инспекция след ремонт на язовир „ Пазар дере “ до Ловеч, където след ремонта за повече от 2 млн. лева в ролята на оборудване, съгласно министър Петков, е влезнала и пластмасова бутилка от безаколкохолна напитка:

„ Единственото, което този язовир за 2 350 000 лева е съумял да резервира, е тази локва. Виждаме, че има и оборудване, което мери дълбочината на локвата. Забелязваме едно оборудване с бутилка Coca-Cola кола на него, което е обвързвано електрически. Не знам, дали като технология, бутилката от Coca-Cola е най-хубавият метод за този вид уреди, само че очевадно е за мен, че когато страната похарчи 2 300 000 лева се надявам оборудванията да наподобяват по-добре от това “, добави Петков.

От ГЕРБ дадоха отговор на обвиняванията на служебния министър – язовирът „ Пазар дере “ бил съзнателно източен, тъй като допреди няколко дни не бил „ локва “.

Лъчезар Борисов, който също отиде край язовира, изясни, че на обекта е инсталирана контролно-измервателна система, която да следи в действително време равнището на водата. Затова той съобщи, че разполага с графики, съгласно които на 31 май язовирът е бил цялостен.

Върховна касационна прокуратура се самосезира по отношение на информацията, показана от министър Кирил Петков. В случай, че в хода на инспекцията бъдат открити данни за осъществени закононарушения, те ще бъдат докладвани на способената прокуратура.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР