Снимка Булфото, архивОтвореното писмо до премиера Бойко Борисов, аналогично с

...
Снимка Булфото, архивОтвореното писмо до премиера Бойко Борисов, аналогично с
Коментари Харесай

Манолова към Борисов: Конституцията може да бъде изменена само на основата на широк обществен консенсус

Снимка Булфото, списък

Отвореното писмо до премиера Бойко Борисов, аналогично с това, изпратено до президента Румен Радев по-рано през днешния ден е изпратила Мая Манолова.

ОТВОРЕНО ПИСМО
 
До
Г-н Бойко Борисов
Министър-председател на Република България
и ръководител на Политическа партия ГЕРБ
 
Г-н Борисов,
Вече 40 дни българските жители стачкуват против едноличното Ви олигархично ръководство. Хората упорстват за радикална смяна на корупционния модел на ръководство посредством предприемане на дейности в следната поредност: оставката Ви като министър-председател, оставка на основния прокурор Иван Гешев, въвеждане на машинното и електронното отдалечено гласоподаване и привикване на Велико национално заседание, което да промени Конституцията на Република България, като сътвори нов баланс и ефикасен надзор сред управляващите,  в това число и дълбока правосъдна промяна.
На 14-ти август Вие обявихте, че предприемате дейности за привикване на Велико национално заседание за приемане на нова Конституция. По този метод Вие се пробвате да узурпирате настояванията на гражданското общество за да подмените дневния ред и да осуетите мечтаната от хората радикална смяна.

Считаме, че това Народно заседание е изчерпано и изцяло подвластно от олигархични и партийни кръгове, който факт е забележим в одобряваното от него законодателство. Настоящият парламент е деградиран от Вас до отдел на Министерския съвет, а парламентарната република – до премиерска. Народното събрание от дълго време не пази публичния и българския народен интерес, работи само като „ гумен щемпел ” на държавното управление, ръководено от Вас, и по тази причина няма легитимност да предлага или приема актове, които засягат живота на хората. На още по-голямо съображение и при този срив на доверието от жителите държавното управление и Народното събрание нямат и моралното право да изготвят план за нова Конституция, както и подобен за конституционни промени.

 Г-н Борисов,
Ние имаме вяра, че в този сериозен за отечеството ни миг, Конституцията на Република България може да бъде променена единствено на основата на необятен публичен консенсус. Като ръководител на Министерския съвет и партиен водач на най-голямата парламентарна партия имате законодателна опция да предизвиквате референдум за решение на въпрос от фундаментално национално значение.

Този референдум би трябвало да се организира дружно с предварителни парламентарни избори, предхождани от незабавната Ви оставка, с цел да се приключи политическата рецесия. Така ще докажете на хората, че измененията в Конституцията ще са резултат от гласа на жителите на референдум, а не от гласа и ползите единствено на Вашата партия.
На съображение гореизложеното Ви приканвам да се възползвате от пълномощието си по член 10, алинея 1, т. 1 и т.3 от Закона за директното присъединяване на жителите в държавната власт и локалното самоуправление и да извършите предложение до Народното събрание за производство на народен референдум за промени в Конституцията без нужда от привикване на Велико национално заседание. Съдържанието на конституционния план би трябвало да се изготви дружно с жителите и неправителствените организации.

От „ Изправи се.БГ ” предлагаме в него да се включат и следните тематики:

1. Ефективно делене на законодателната, изпълнителната и правосъдната управляващи и основаване на настоящи механизми за съвместен контрол;
2. Въвеждане на ефикасна система за отговорност на основния прокурор, ограничение на безконтролната му власт и гарантиране на функционалната самостоятелност на прокурорите от техните ръководители;
3. Гарантиране на независимостта на съда, делене на ръководството на съда от ръководството на прокуратурата и понижаване на парламентарната квота във Висшия правосъден съвет от 11 на 5 члена;
4. Овластяване на жителите да оферират законодателство, както и да пазят конституционните си права посредством въвеждане на самостоятелната конституционна жалба;
5. Въвеждане на опция и цивилен комитети и организации, с изключение на партии, също да могат да оферират кандидатски листи на избори;
6. Създаване на конституционни гаранции за запазване на чистотата на българската природа.

Новият публичен контракт ще бъде същински годен единствено тогава, когато отразява волята на цялото българско общество, а освен на онази част от него, която съставлява сенчести ползи.

Министерският съвет и една пета от народните представители, които ГЕРБ има, предвид на правото си да предложат референдум, могат да станат поръчител, че новата Конституция ще отрази гласа на жителите, даден на референдум, а не възгледите на една партия. Затова нашето искане е за незабавната Ви оставка, което би ускорило провеждането на предварителните парламентарни избори дружно с референдума.
 
С почитание,
Мая Манолова
Изправи се.БГ

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР