Снимка Булфото, архивОт НАП Варна напомнят на сезонните работници, които

...
Снимка Булфото, архивОт НАП Варна напомнят на сезонните работници, които
Коментари Харесай

Сезонните работници плащат сами здравните си вноски, напомнят от НАП

Снимка Булфото, списък

От Национална агенция за приходите Варна припомнят на сезонните служащи, които не стартират друга работа след привършване на сезона или се записват на трудовата борса без право на обезщетение, че би трябвало да заплащат здравните си осигуровки сами. За да продължат да употребяват гратис здравните услуги, които се обезпечават от Националната здравноосигурителна каса, те би трябвало да подадат еднократно декларация пример № 7 в офиса на Национална агенция за приходите по местоживеене и да внесат дължимите вноски. Декларация пример 7 се подава в период до 25-о число на месеца, идващ месеца на пораждане на задължението за обезпечаване.

Лицата, които са трайно безработни и не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се обезпечават от страната, би трябвало да превеждат здравните си вноски до 25-то число на месеца, идващ месеца, за който се отнасят. Това значи, че здравната вноска за месец септември 2018 година би трябвало да се внесе най-късно до 25 октомври 2018 година Размерът на минималната здравноосигурителна вноска за тези лица е 20.40 лв..

От Национална агенция за приходите Варна припомнят също, че няма смяна в изискванията, при които се прекъсват здравноосигурителните права на жителите, които се обезпечават за своя сметка. Това става, в случай че не са импортирани повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за интервал от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предшестващ месеца, в който лицето потърси здравна помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса. Прекъснатите здравноосигурителни права на жителите се възвръщат при изискване, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 5 години (60 месеца).

Повече информация за опциите за инспекция на здравноосигурителния статус, възобновяване на здравни права, както и друга информация, клиентите на Национална агенция за приходите могат да получат на телефон 0700 18 700 на цената на един диалог.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР