Снимка Булфото, архивНов модел на здравната система иска министър Кацаров.Служебният

...
Снимка Булфото, архивНов модел на здравната система иска министър Кацаров.Служебният
Коментари Харесай

Министър Кацаров: Трябва да отпаднат ограниченията, които НЗОК налага на болниците

Снимка Булфото, списък

Нов модел на здравната система желае министър Кацаров.

Служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров предлага промени в модела на здравната система. Според него би трябвало да отпаднат рестриктивните мерки, които НЗОК постанова на лечебните заведения, а лекуването на разнообразни болести да бъде заплащано по-справедливо, оповестява.

След среща с управленията на Здравната каса и Лекарския съюз Кацаров разгласи, че стартират договаряния за промени в Националния рамков контракт.

Кацаров ще упорства да отпаднат лимитите за регистрация в болничните заведения.

Ще бъдат въведени коефициенти във връзка с цените на медицинските услуги.

Ще бъдат трансферирани повече действия от болничната към извънболничната помощ, което ще разреши същите действия да се правят на по-ниска цена.

Чрез подписване на контракти с други лечебни центрове, персоналните лекари ще бъдат освободени от задължението да са разполагаем на пациентите 24 часа 7 дни в седмицата.

Обсъжда се механизъм посредством мобилно приложение пациентите също да бъдат въвлечени в контрола на здравната активност. След като бъдат контрактувани, измененията ще започват със идващия бюджет на НЗОК, сподели още Стойчо Кацаров:

„ Те са напълно ориентирани в полза на пациентите. Това са неща, които ще оказват помощ за това, да се лекуват и възрастните и тежкоболните, да не бъдат селектирани във връзка с това, да се излекуват и за някои неща, без да лежите в болница, а да го извършите амбулаторно - това също е в полза на пациентите. Корекцията на цените ще помогне за това да има повече лекари от дефицитните сега специалности. Няма никакъв проблем с лимитите. Разликата е, че когато определяш предели, изборът кой, къде да се лекува го прави тоя, който дефинира лимитите. Когато нямаш предели, изборът се прави от потребителя, от пациента “.

По отношение смяната в ограниченията против разпространяването на ковид и по-конкретно носенето на маски, министър Кацаров разясни:

„ Всъщност, тя заповедта, в случай че има такава, тя ще отстрани задължението. Ако човек желае, може да продължи да си носи. Слава богу, обстановката е такава, че ние сме на ръба да влезем в оранжевата зона, на ръба евентуално през другата седмица, в случай че се резервира заболеваемостта, да влезем в зелената зона, което съгласно мене ще е най-голямата премия “.

В изявление за БНР заместник-министърът на опазването на здравето Димитър Петров съобщи през вчерашния ден, че ведомството му ще ревизира лечебни заведения с насъбрани задължения.

Проверката за фиктивни хоспитализации в болница „ Пирогов “ би трябвало да откри дали има нарушавания, позволени от управлението на лечебното заведение или пък ръководителите на две от клиниките са позволили пропуски.

Д-р Петров разяснява още, че министерството чака способените органи да се сезират по сигналите за злоупотреби с трансплантации в болница „ Лозенец “.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР