Снимка Булфото, архивНа 88 години ни напусна Димитър Петров (Мито)

...
Снимка Булфото, архивНа 88 години ни напусна Димитър Петров (Мито)
Коментари Харесай

Напусна ни големият ски бегач и треньор Димитър Петров

Снимка Булфото, списък

На 88 години ни напусна Димитър Петров (Мито) - нееднократен първенец на България по ски тичане и участник в олимпийските игри в Кортина Д`Ампецо през 1956 година, оповестиха от БФСки.

Димитър Петров е роден на 10 февруари 1932 година във Вършец. Тук стартира подготовката и присъединяване му в ски-състезания. От 1955 година се състезава в националния тим по ски на България. През 1956 година става първенец на страната и взе участие в Зимните олимпийски игри в Кортина Д Ампецо (Ит). През 1957-а е 7-и на 15 км на Универсиадата в Закопане (Пол), а пред 1959-а е 10-и за купата „ Курикала “ в Италия.

От 1959 година е и треньор по ски-бягане и биатлон в държавната федерация. До 1967 година печели всички трофеи в ски-бягането на 10 и 15 км. Завършва спортната си кариера през 1966 година и работи като треньор на “Славия ” и националния тим по ски. До пенсионирането му през 1989 година Създал редица чудесни бегачи, носители на не един и два златни медала от интернационалните и вътрешни надпревари, като: Венцислав Ангелов, Милуш Иванчев, Тодор Машов, Красимир Паунов, Славчо Батинков и други Съавтор е на илюстрования сборник „ 85 години български ски спорт “.

Да бъде светла паметта на напълно отдаденият на българските ски Димитър Петров.

Екипът на Българската федерация по ски изрича откровени съболезнования на фамилията на Димитър Петров.

Поклонението ще се извърши на 24.09.2020г. (четвъртък) от 12 часа в църквата „ Св. Георги “ на бул. Патриарх Евтимий №90.

 

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР