Снимка Булфото, архивНа 26 октомври Православната църква почита Свети Великомъченик

...
Снимка Булфото, архивНа 26 октомври Православната църква почита Свети Великомъченик
Коментари Харесай

Почитаме Св. Димитър, патрон на цялото славянство

Снимка Булфото, списък

На 26 октомври Православната черква уважава Свети Великомъченик Димитрий Мироточиви-Солунски, уважаван като патрон на цялото славянство. Празникът е известен като Димитровден.

Свети Великомъченик Димитрий е един от най-почитаните светци в националната ни просвета. Заради славянския му генезис от антични времена всички славянски нации празнуват светеца. Българи и сърби го почитат като патрон на цялото славянство. Предполага се, че светецът е бил проконсул на Солун и е умрял страдалчески за Христовата религия на 26 октомври 306 година
 
Според легендата, преди гибелта си Димитър предал имането си на тога си Луп, който след гибелта на господаря си прибрал и пръстена и облеклата му, напоени с кръв, които церяли вярващите солунчани.

Мощите на светеца също били непокътнати и положени в сребърен ковчег, в дребен каменен храм, в който също се случвали чудеса. Според преданието от мощите течало благовонно миро и по тази причина Църквата го нарекла Свети Димитър Мироточиви. Паметници от X век загатват мироточивите му мощи. Днес те се съхраняват в базилика на мястото на дребния храм.

Свети Димитър се изобразява като светец боец.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР