Снимка Булфото, архивМинистерството на културата ще осигури необходимите допълнителни средства

...
Снимка Булфото, архивМинистерството на културата ще осигури необходимите допълнителни средства
Коментари Харесай

210 000 лева трябват за реставрацията на Паметника на свободата на Шипка

Снимка Булфото, списък

Министерството на културата ще обезпечи нужните спомагателни средства по бюджета на Национален парк-музей „ Шипка-Бузлуджа “ за направата на капиталовия план за цялостната консервация и реституция на Паметника на свободата на връх Шипка. Решението за това е взето след извършена работна среща в Министерството на културата сред министър Боил Банов, заместник-министър Амелия Гешева и представители на институцията с шефа на Национален природонаучен музей „ Шипка – Бузлуджа “ доктор Чавдар Ангелов. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на културата, представени от 24 часа.

Предварителните планове в показания през днешния ден на министъра План за дейности по възлагане и разработване на капиталов план за цялостна консервация и реституция на обекта сочат, че за застраховане финансирането на предложените действия са нужни близо 210 000 лв.. Музеят разполага с част от нужните средства, а Министерството на културата се ангажира да даде нужния излишък, с цел да бъдат приключени в целокупност плануваните планови действия, стана ясно по време на срещата.

Решението за нуждата от незабавни дейности идва и в осъществяване на издадена на 1 юли т.г. заповед от кмета на Община Казанлък Галина Стоянова на основата на формиран Констативен протокол по реда на член 73 от Закона за културното завещание (ЗКН) за осъществяване на нужните укрепителни, консервационни, реставрационни и ремонтни действия по плановата документи, съгласувана по реда на Закона.

 

Към управлението на Музея са отправени и рекомендации за изцяло подсилване на оборудването, маркирани в констативните протоколи на Главна дирекция „ Инспекторат за запазване на културното завещание ” след инспекции на място през 2015, 2018 и 2020 година Препоръките изискват дейности по изцяло изследване положението на Паметника на свободата, въз основа на което да се изготви план за консервация и реституция на монумента, на пространството към него и отвесна планировка и отводняване. Дадени са инструкции за цялостно архитектурно и фотозаснемане и за градивно проучване на обекта, въз основа на които да се разпореди правенето на план за консервация и реституция на НКЦ „ Паметнник на свободата – връх Столетов “ по реда на член 84 от ЗКН. Цялостното проучване на оборудването, осъществено взаимно с инженер-конструктори, ще даде информация по отношение на типа и размера за бъдещите укрепителни, консервационно-реставрационни и ремонтни действия.

В осъществяване на рекомендациите на Инспектората през последните четири години управлението на Музея е инициирало редица действия - геодезическо снимане на паметника и прилежащия му регион, доставяне на обекта с акт за обществена държавна благосъстоятелност, разработване и вписване на механически паспорт на недвижима културна полезност, координиране на авансово изследване и задание за планиране на цялостната консервация и реституция на Паметника на свободата по открития ред и други.

Тази година през месец май, по отношение на издадени наставления на комисия от инспектори на Министерството на културата и кмета на Община Казанлък, Паметникът на свободата на връх Шипка беше обезопасен с защитна ограда за обезпечаване сигурността на посетителите и с оглед попречване на вероятни произшествия преди завършването на работата по цялостното подсилване на оборудването.

На 18 май т.г. Национален парк-музей „ Шипка-Бузлуджа ” отвори порти за гости при всички нужни ограничения за сигурност и при съблюдаване на предписаните от Министерството на здравеопазването санитарни условия. Последната сериозна консервационно-реставрационна интервенция е била проектирана в края на 70-те години на ХХ в. и осъществена при започване на 80-те години.

Национален парк-музей „ Шипка-Бузлуджа ” има статут на единична историческа недвижима културна полезност с категория „ национално значение ”. Дори в интервала на усложнена епидемиологична конюнктура, откакто още веднъж отвори порти през м. май, в почивните дни е посещаван от стотици жители.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР