Снимка Булфото, архивМеркел се обърна с предупреждение към НАТО по

Снимка Булфото, архивМеркел се обърна с предупреждение към НАТО по ...

Меркел към НАТО: Ако погледнете сътрудничеството между Русия и Китай, не можете просто да пренебрегнете КитайСнимка Булфото, архив

Меркел се обърна с предупреждение към НАТО по отношение на Китай. НАТО трябва да намери правилния баланс по отношение на Китай, като нито подценява, нито надценява страната, каза днес германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

"Ако погледнете киберзаплахите и хибридните заплахи, ако погледнете сътрудничеството между Русия и Китай, не можете просто да пренебрегнете Китай", заяви Меркел пред репортери след срещата на върха на НАТО в Брюксел, предаде БТА. 

"Но не трябва и да бъде надценяван, необходимо е да намерим точния баланс", каза тя.

Френският президент Еманюел Макрон омаловажи определянето на Китай от НАТО като глобално предизвикателство за сигурността, отбелязвайки, че то не бива да отклонява съюзниците "от сърцевината на задачите, които има НАТО", посочва Асошиейтед прес.

Мисля, че е много важно да не разпиляваме усилията си и да не сме предубедени в отношението си към Китай. Отношенията ни са нещо много по-широко от военната тема. Те имат икономическо, стратегическо, ценностно и технологично измерение, заяви Макрон на пресконференция.

Той призова да не бъде отклонявана НАТО от многото й други предизвикателства, включително борбата с тероризма и въпросите на сигурността, свързани с Русия.

По думите му Китай е "голяма сила, с която работим по глобалните въпроси, за да напредваме заедно", но същевременно е и "съперник".

 

Съобщете ни, ако видитегрешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на [email protected].Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел" на ценаот 50 лева на ПР публикация пишете на и вижте още в-.

Прочети тук -

Източник: petel.bg