Снимка Булфото, архивГлавният прокурор Иван Гешев и министъра на външните

...
Снимка Булфото, архивГлавният прокурор Иван Гешев и министъра на външните
Коментари Харесай

Гешев и министъра на външните работи гонят руски дипломат от България - бил шпионин

Снимка Булфото, списък

Главният прокурор Иван Гешев и министъра на външните работи желаят да отстранят от страната ни съветски посланик заради подозрения, че шпионира. Разследването е прекъснато, защото дипломатът се употребява с имунитет, написа

Прокуратурата е засякла следващ съветски посланик, за който твърди, че е шпионирал в България в интерес на военното разузнаване в Москва като е събирал държавни секрети от 2017 година в това число за това какъв брой военни на Съединени американски щати вземат участие в ученията в България. Главният прокурор Иван Гешев към този момент е дал информацията на министъра на външните работи и се чака дипломатът да бъде изпъден.

Разследването е почнало по сигнал на Държавна организация " Национална сигурност ", след което спецпрокуратурата е образувала досъдебно произвеждане. То се води за закононарушение против Република България - за това, че задграничен жител е събирал информация, представляваща държавна загадка, за даването й на непозната страна или непозната организация (престъпление по член 104, алинея 1 НК).

Разследващите са открили, че от 2017 година до сегашния миг, следващ жител на Руската федерация е осъществявал разследваща активност, при която е била събирана военна информация, в това число за числеността за разполаганите на територията на България по време на учения военнослужещи от Съединени американски щати, оповестяват от прокуратурата.

Целта е била информацията, представляваща държавна и служебна загадка, да бъде предадена на съветското военно разузнаване в Москва. За задачата съветският жител е осъществявал контакти с българин, който е имал достъп до съответната класифицирана информация. В подмяна му била обещавана и предоставяна финансова полза, само че от прокуратурата не показват в какъв размер е бил подкупът.

Установено е, че съветският жител се употребява с дипломатически статут. Съгласно Виенската спогодба за дипломатическите връзки, макар съществуването на учредения да му бъде повдигнато обвиняване за шпионаж, наказателното произвеждане е спряно, тъй като се употребява с имунитет.

Съобщение за оповестяване за личност нон грата на съветски посланик пристигна и от външното министерство. Да дипломата е даден " 72 часа период да напусне страната поради дейности, несъвместими с дипломатическия му статут ". Изтъква се, че вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева е получила писмо от основния прокурор по тематиката.

Това е следващият случай на шпионаж, за който прокуратурата оповестява. През септември бяха уличени двама съветски шпиони, а външни министерство ги разгласи за личност нон грата.Миналата година избухна различен сходен скандал с дипломати - по искане на България Русия отзова един от първите секретари на посолството поради съмнение в шпионаж, откакто в края на октомври 2019 година той бе разгласен от прокуратурата за разузнавач.

През януари прокуратурата разгласи, че е разкрила още двама шпиони с дипломатически имунитет, които съгласно държавното обвиняване са събирали данни за механизмите на изборния развой в България, за енергетиката и енергийната сигурност на страната, като изпращали информацията на съветското разузнаване.

Тогава българското външно министерство връчи на съветския дипломат нота за оповестяване на посланик за " личност нон грата " и е уведомило, че чиновник на комерсиалното посланичество би трябвало да напусне страната, а известието пристигна от посолството на Москва в София.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР