Снимка Булфото, архивЕвропейската комисия (ЕК) е предложила при нужда България ...

Снимка Булфото, архивЕвропейската комисия (ЕК) е предложила при нужда България

Кацаров: При нужда ЕК ще транспортира COVID болни от България в други страни

Снимка Булфото, списък

Европейската комисия (ЕК) е предложила при потребност България да транспортира заболели от COVID-19 в други страни , съобщи здравният министър Стойчо Кацаров пред Нова тв. Този проект към този момент е разискван от него и еврокомисаря по здравеопазването и сигурността на храните Стела Кирикиаду.

„ Най-лошият сюжет за страната ни е да се изчерпа потенциалът на лечебните заведения и те да не могат да приемат пациентите " , предизвести Кацаров. По думите му актуалната вълна би трябвало да бъде овладяна за 10-15 дни. „ След 10-15 дни ще имаме огромен казус . Вчера имахме среща с шефовете на лечебните заведения в София, те разкриват непрекъснато нови кревати , само че потенциалът и като хора, и като респиратори е съвсем изчерпан”, изясни още министърът.

Респиратори нямало и в Държавния запас . Обещание, че ще получим такива дошло от Световната банка. 

„ Онзи ден разговарях и с комисаря по здравеопазването, който оферира този проект за реакция при спешни положения . Ако се стигне до такава степен , да можем да транспортираме заболели за лекуване в други държави”, сподели Кацаров. „ Не желая да тревожа хората, само че позицията е извънредно напрегната и това ни е принудило да прибегнем към такива ограничения , които видно е, че не са популярни”, добавя той.

Ако ограниченията бъдат бойкотирани от хората, те няма да свършат работа, смята още министърът.

По неговите думи, в случай че ограниченията не сработят до две седмици, единствената опция е пълна национална обсада .  Ако ограниченията сработят, децата от първи до четвърти клас първи ще се върнат на учебно заведение .

„ Това е първото нещо, което ще отпадне”, даде обещание министърът.

Той разяснява и противоречивия казус за какво заведенията за хранене работят, а децата не ходят на учебно заведение .

„ Да, абсурд е. Но с една основна разлика. При влизане в ресторант с документ, където всички на това място са с подобен документ – това към този момент е безопасна среда, в учебните заведения такива условия не са въведени”, изясни Кацаров. „ В проекта е записано до 500 заболели на 100 000 души, ние увеличихме тази граница на 750 заболели на 100 000 души. Сега в София минава 900 на 100 000, тъй че тази опция да се посещава проведено , не е допустима . Има доста напрегната опозиция от родителите да се тестват децата и това е също нещо, с което не може да не се съобразиш. Беше подложен казусът за проби през носа, аз казах, че до момента в който съм министър, няма да разреша на малки дечица да им се бърка в носа от който и да е било. Сега обсъждаме други благоприятни условия за щадящи проби за деца, обсъждаме ги с родители, Министерството на образованието. Ако намерим единодушие за подобен метод , съм подготвен да въведем подобен метод и да върнем децата”, съобщи министърът.

Според него вариантът, който се разисква сега , е наистина ли биха се съгласили родителите и учителите да се въведе това, което е въведено и на други места, чрез тестване на хора с щадящи проби .

„ Но в случай че това не се възприеме, ние нямаме друга възможност”, предизвестява Кацаров. „ Ако се възприеме този метод то няма по какъв начин и учителите да не покажат документ, че са преболедували, че са имунизирани или тествани”, добавя той.

Детските градини и яслите няма да бъдат затваряни при никакви изисквания , изтъква министърът.

От понеделник преболедувалите преди повече от половин година и тези с антигенен тест ще могат да си изкарат сертификат с номера, който са получили при тестването и с ЕГН. Ако не могат да се справят сами през интернет, могат да го направят там, където е юридически пробата , в лаборатория или РЗИ.

„ Мненията на повечето специалисти са, че антителата не са доказателство, че си се заразил. Не са несъмнено доказателство. Това е мнението на по-голямата част от специалистите . Има информация, че Европейска комисия разисква този казус с учени от разнородни страни. Ако те преценят, че това е възможно , че има задоволително научни доказателство, можете да бъдете сигурни, че ще бъде въведено неотложно в нашата страна”, сподели министърът.

Според него зеленият сертификат може да бъде натрапен и на чиновниците на гишета. Въпросът сега се разисква .

Хората, които ще ревизират за съблюдаване на ограниченията , също наложително би трябвало да имат зелени сертификати, добавя Кацаров.

По неговите думи по време на изборите няма да има наложителна имунизация

„ Към днешна дата не предвиждаме разнородни ограничения от тези на предходните избори”, изясни Кацаров.

Той разяснява и фалшивите сертификати.

„ Ако не разберем сериозността на казуса , никакви разпоредби няма да ни оказват помощ . Това е казус на схващане на хората, на съпричастност, да разберем че ни касаят. Да спасите себе си и околните си. Ако занапред не го разбираме, няма какво да стане”, сподели министърът.

Относно тестванията , доктор Кацаров изясни , че те ще са безвъзмездни , само че ще се заплаща пробовземането.

„ Пределната стойност е 10 лв. , уповавам се да е и по-ниска. Лабораториите не могат да желаят повече от 10 лева , по-малко могат. В момента се подписват контракти с лабораториите, които желаят”, съобщи Кацаров.

Той посочи , че няма нито едно противопоказание за поставяне на имунизациите , даже при автоимунните болести .

„ Някой ми споделят , че персоналният доктор ги поучава да не се имунизират , тъй като имат диабет или рак. Всъщност това е подбуда да се ваксинираш, тъй като ти попадаш в рискова група. Така че да се придържаме към науката. Науката е одобрила къса характеристика на лекарствения продукт”, акцентира Кацаров. 

 

Източник: petel.bg