Снимка: Булфото, архивЕвродепутатът Елена Йончева призова в Световния ден на

...
Снимка: Булфото, архивЕвродепутатът Елена Йончева призова в Световния ден на
Коментари Харесай

Елена Йончева: Нека покажем, че свободният дух на медиите в България не е изчезнал

Снимка: Булфото, списък

Евродепутатът Елена Йончева прикани в Световния ден на свободния щемпел - 3 май, да покажем, че свободният дух на медиите в България не е липсващ.

" Като начало можем да отхвърляме да отразяваме политици, които не считат, че дължат отговори на обществото, свеждат връзката до монолози от джипката и бягат от журналистическите въпроси ", коментира тя.

" В Европейския съюз свободата на медиите е полезност, която за жалост в последните години е под опасност, изключително в някои от страните от Източна Европа. България е на последно място в Европейски Съюз по този индикатор. Европейските институции подхващат ограничения, в това число разискват европейско законодателство, с цел да засилят устоите на същинската публицистика, и аз съм дейна част от този развой.

Междувременно би трябвало да създадем по този начин, че да не разрешаваме средата да се утежнява. Преди дни разговарях с Павол Сзалай от „ Репортери без граници “ за стъпките, които се приготвят в Европейски Съюз. Павол познава доста добре обстановката в България, само че към момента не може да си изясни за какво публицистите у нас разрешават към тях да се отнасят с неуважение, а трудът им да се обезценява и да се слага под опасност. Всички ние имаме интерес да спрем девалвацията на медиите, тя е саморазрушителна освен за специалността, само че и за обществото.

Нека се замислим за труда на публицистите. Водени от интереса, любознанието и възприятието за социална задача да бъдат в центъра на събитията и да осведомят обществата за същността на протичащото се, да оказват помощ за вземането на решения, които да движат страните към по-добро развиване, да са пазители на полезностите и свободите, някои от тях заплащат с живота си, други - със здравето си и с разрушени фамилии, трети - с цената на правосъдни борби с непостижими финансови отговорности.

Бих желала да оценяваме и да почитаме техния труд. Без свободни и смели медии всички ние елементарно ще ставаме жертва на операции и просто участници в непознати схеми ", споделя тя.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР