Снимка: Булфото, архивПредлаганият от Каракачанов анекс към договора със Скопие

...
Снимка: Булфото, архивПредлаганият от Каракачанов анекс към договора със Скопие
Коментари Харесай

Енчев: Предлаганият от Каракачанов анекс към договора със Скопие е признание за дипломатически провал

Снимка: Булфото, списък

" Предлаганият от Каракачанов анекс към контракта със Скопие е самопризнание за дипломатически неуспех ". Това написа във фейсбук профила си журналистът Велизар Енчев. 

" Днес научихме значима вест за българо-македонските договаряния, само че не от нашето държавно управление, а от македонските медии. Те ни осведомиха, че в последните дни на 2020 година София е връчила на Скопие анекс от 12 точки към българо-македонския контракт за другарство, подписан на 1 август 2017 година ", посочва той.

" Според македонските източници България единствено повтаря старите условия към Република Северна Македония: признание на българските корени на македонския език, етнос и история, отвод от териториални искания, редактиране на антибългарските страници в македонските учебници по история, литература и география, преустановяване на речта на омразата, премахването на антибългарски монументи от Втората международна война…

Всъщност става дума за от дълго време известни български претенции, в този момент завършени в анекс към съглашението сред София и Скопие. Техен създател е Красимир Каракачанов, който преди два дни подмятна новината за въпросния анекс в изявление за българска телевизия.

При това състояние изникват три разумни въпроса:

След като вицепремиерът Каракачанов публично предлага анекс от 12 точки към контракта за другарство, това не е ли самопризнание за неговия неуспех?

Ако договорът е неуспех, кои български министри са виновни за съставянето и подписването му на 1 август 2017 година?

Защо тези 12 точки не са влезнали в контракта, триумфално разгласен от Каракачанов като „ успех на българската дипломация “?

Отговорите се постановат сами:

Договорът е дипломатическият ни неуспех, тъй като в него участва чл.2, даващ безусловна поддръжка за участието на Скопие в НАТО и Европейски Съюз, и отсъстват тези витално значими 12 точки.

Отговорните за този неуспех министри са външният и военният, само че вторият носи основната отговорност, тъй като е абстрактен подстрекател на документа.

Въпросните 12 точки не влязоха в контракта през 2017-а, тъй като още тогава щеше да е блокирано участието на Скопие в НАТО, а това водеше до открита борба със Съединени американски щати, настояващи за участие на Македония в пакта по бързата процедура.

На 1 август 2017-а държавното управление ни умишлено си затвори очите за тези 12 точки. Тъй като неуспех на македонското участие в НАТО означаваше неуспех за военният министър Каракачанов, който щеше да си навлече гнева на Вашингтон.

Ето по какъв начин персоналният интерес победи националния интерес на България! "



Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР