Снимка: Булфото, архивНе излизайте в планината през уикенда, има опасност

...
Снимка: Булфото, архивНе излизайте в планината през уикенда, има опасност
Коментари Харесай

ПСС с предупреждение: Не излизайте в планината през уикенда, има опасност от лавини

Снимка: Булфото, списък

" Не излизайте в планината през уикенда, има заплаха от лавини ". Това съобщи пред Българска национална телевизия Тервел Тотев от Планинската избавителна работа.

В събота се чакат ураганни ветрове, които ще си сменят посоката в неделя. Нивото на заледяване ще се качи над 2000 метра, което значи внезапно стопляне и то също е причина за утежняване на лавинната конюнктура. Времето ще е доста динамично и не се предлагат преходи във високата планина, сподели още той.

" Движението, даже по зимните маркировки сега не подсигурява сигурността на човек в планината. Високата планина зимата и лятото е доста друга. Един маршрут, който лятото минавате без никакъв проблем, зимата може да се окаже безусловно неосъществим за прекосяване ", сподели той.

За момента ситуацията е спокойна, няма произшествия. Вчера обаче две лавини паднаха в Рила и Пирин.

" Най-вероятно сноубордист, спускащ се по прилежащия улей, е провокирал лавината в Рила. Никой не може да каже по кое време ще паднат прилежащите скатове, а на фрагментите ясно се вижда, че се е отделила едната дъска, другата част стои надвиснала над улеите и това, че е паднала част от лавината, никога не прави скатовете по-безопасни. Като цяло, просто си е игра на тото ", изясни Тотев.

Дежурният от Планинската избавителна работа посочи, че това е едно от местата, желани за фрийрайд. Но предизвести, че там има няколко трагични иницидента със починали хора, тъй че би трябвало да се подхожда с извънредно внимание изключително в сегашната доста усложнена лавинна конюнктура. Не се предлага нахлуване в улеи, изключително в северно-североизточно ревю. Другите улеи също не са безвредни, защото има местни завихряния, а вятърът си сменя посоката.

За момента в Планинската избавителна работа не се провокират преднамерено лавини. Това е процедура, открита в доста алпийски стани. Има разнообразни способи за това, изясни Тотев.

" На места ги гърмят с взривни субстанции, тук-там има особено построени уреди, които провокират лавината посредством сбит въздух. Има специфични служби, които се занимават единствено с лавини в алпийските страни, и те преценят по кое време би трябвало да се гръмне една лавина ", добави Тотев.

Планинарската подготовка се учи с години и това е нещото, което може да избави човешкия живот. Зимата човек би трябвало да разполага с повече облекла, с добре квалифициран маршрут, с добре прегледана прогноза за времето, също и с добър проект за връщане, тъй като доста постоянно хората подценяват изискванията, искайки да стигнат задачата, която са си набелязали.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР