Снимка Булфото, архивДвижение България на гражданите пита вътрешния министър Младен

...
Снимка Булфото, архивДвижение България на гражданите пита вътрешния министър Младен
Коментари Харесай

Откраднати ли са банкови сметки след НАП-гейт, пита ДБГ

Снимка Булфото, списък

" Движение България на жителите " пита вътрешния министър Младен Маринов дали от базата данни на Национална агенция за приходите и МФ са откраднати банкови сметки на компании и жители, които ще разрешат елементарно източване на пари от сметките на хора и компании. Това пишат в позиция от пресофиса на партията, предава 19min.bg.

Опасенията им са свързани с хакерската офанзива против Национална агенция за приходите, от която са откраднати данни на над 5 млн. лица, измежду които имена, ЕГН-та и адреси на български жители.

От партията показват, че офанзивата е разкрила некомпетентността на държавните органи, които дават отговор за кибер-сигурността на държавното управление.

" Българските институции са пушечно месо за хакерски офанзиви, тъй като не се съблюдават обикновени условия за отбрана от сходни набези ", написа още в позицията си ДБГ.

Според тях подобен огромен теч на информация е вероятен, единствено когато ръководството на системата за сигурност е неприятно.

Те са безапелационни, че кражбата е трябвало да бъде засечена още първоначално и да бъде предотвратена.

От " Движение България на жителите " акцентират, че още по-обезпокоителна е била информацията, че е имало предизвестие преди 3 дни за сходна офанзива и ограничения не са подхванати.

От партията упорстват още през днешния ден на изключителното съвещание на Народно събрание министърът на вътрешните работи да бъде изслушан.

Според тях държавното управление е длъжно да предприеме незабавни дейности, с които да предотврати вероятни измами с персоналните данни, като кражба на компании, корист с финансова информация, отклонение на парични средства и други

От ДБГ желаят още и министър председателят Бойко Борисов да отговори за какво за последните 10 години са изхарчени милиарди за осведомителни системи, които не се пазят съответно и за които се твърди, че са били пробивани и преди, само че държавното управление си е мълчало.

Ако това е по този начин, държавното управление дължало незабавна оставка, по думите им.

От партията са на мнение, че поради офанзивата президентът би трябвало да свика Консултативен съвет за национална сигурност.

Припомняме, че през вчерашния ден стана ясно, че Национална агенция за приходите, ДАНС, Министерство на вътрешните работи ревизират възможна хакерска офанзива.  До няколко медии беше изпратен неизвестен мейл с текст: " Правителството ви е бавноразвиващо се. Състоянието на киберсигурността ви е пародийно ".

По-рано през днешния ден финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че 3% от базата на Национална агенция за приходите е наранена от хакерската офанзива. Преди това вътрешният министър

Младен Маринов пък призна, че е застрашена националната ни сигурност. По думите му мейлът идва от съветски уебсайт.

От БСК обявиха, че са обезпокоени от хакерската офанзива и упорстват за ясни отговори за аргументите. 

В писмо изпратено единствено до Нова телевизия хакерът написа, че приключването на данни е от 11 години.  От Национална агенция за приходите пък обясниха, че са засекли хакерската офанзива още през юни месец. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР