Снимка bTVЕдин начинаещ професионален войник получава 608 лв. заплата и

...
Снимка bTVЕдин начинаещ професионален войник получава 608 лв. заплата и
Коментари Харесай

Красимир Каракачанов: При 608 лв. заплата, войниците търсят друга работа

Снимка bTV
Един новак професионален боец получава 608 лева заплата и 120 лева за храна. Който може да си откри по-добра работа, го прави, разяснява в ефира на bTV министърът на защитата Красимир Каракачанов.
„ В армията има 20% недокомплект, т.е. празни щатове. Парите за тези щатове ги няма, бюджетът не е обезпечен за списъчния състав, който е нужен, а на база на щатния. Няма пари за тези 5500 места – по какъв начин да се направи конкурс, като ги няма ”, сподели още той.
Според него заплатата на един боец би трябвало да е най-малко като на един преподавател.
„ Работата на финансовия министър Владислав Горанов не е лесна, тъй като той разпределя това, което има. Трудно се разбираме, тъй като имаш един размер пари, който не може да го разтеглиш ”, сподели Каракачанов.
„ Трябва да се покаже на армията, че страната има отношение, а армията не е украса, която виждаме единствено на Гергьовден ”, безапелационен беше той.
„ Армията беше унижавана 25 години. Политиците счита, че без войска може, а без войска не може. Задачите се извършват със усложнение, с риск за живота на хората, с остаряла техника.
Колко самолета имаме? МиГ-29 като механически качества е по-добър от един от претендентите за „ нови ” самолети. Защо сме го докарали до такава степен, че имаме 19 МиГ-а, само че летят единствено 8, няма да споделям по какъв метод. Имаме и други самолети, които са консервирани и стоят – Су, а за какво нарязахме МиГ-21? Германия, след обединяването, ни предложи да закупим за 1 евро цяла ескадрила нови МиГ-29, както друга техника. Ние отхвърляме, поляците ги взеха ”, уточни той.
„ Нямам усещане, че страната се пробва да национализира „ Дунарит ” - доколкото четох отчета, става дума за проблеми, свързани със сигурността ”, разяснява той друга тематика от последните дни.
„ Проблемът с туризма е огромен, към 1,5 – 2 милиарда лева не влизат в бюджета. Защо да не е работа на Валери Симеонов да върви по морето – той е вицепремиер, дава отговор за туризма. Никой ли не знае, че в тези заведения се продават опиати? Не си затваряме очите – тъкмо това направи Валери Симеонов ”, уточни той пред bTV.
„ Както е известно Валери Симеонов има друг модел на работа, аз бих направил по различен метод, само че всъщност той е прав ”, отговори Каракачанов на въпроса дали Симеонов има спор с министъра на туризма Николина Ангелкова или премиера Бойко Борисов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР