Снимка: БНТБългария не може да приеме санкции срещу руското ядрено

...
Снимка: БНТБългария не може да приеме санкции срещу руското ядрено
Коментари Харесай

Радев: България не може да приеме санкции срещу руското ядрено гориво. Ако се наложи, ще наложим вето

Снимка: Българска национална телевизия
България не може да одобри наказания против съветското нуклеарно гориво, тъй като това ще повлияе директно на нашата нуклеарна енергетика, заяви президентът Румен Радев пред български публицисти в Брюксел, където дойде за присъединяване в изключителното съвещание на Европейския съвет. Няма по какъв начин да се случи, добави той. Отчитаме всички вероятни области, където това може да стане, само че там, където са застрашени директно нашите ползи, сме доста деликатни. Ако се наложи, ще наложим несъгласие, разясни президентът, оповестява кореспондентът на Българска телеграфна агенция в Брюксел Николай Желязков.

По мотив помощта за Украйна президентът съобщи, че служебното държавно управление е изпълнило задачата, сложена от Народното събрание, да се даде въоръжение от запасите на Българската войска. Надявам се, че държавното управление ще прояви разсъдък в бъдеще това да не се позволява. Това е кръвопролитна война, все по-рядко чуваме гласове за мир, чуваме апели за победа, без някой да може да дефинира какво значи победа, добави той. 
Украйна е във фокуса на всички диспути в Европейски Съюз, само че е време една година след започването на тази кръвопролитна война фокусът да бъде подложен най-много върху ограниченията за нейното прекратяване и за възобновяването на всички дипломатически старания, тъй че да търсим спокойно решение. България ще продължи да поддържа украинските хора на място в тяхната обективна борба за свободата на страната им. България ще продължи да поддържа, съгласно своите благоприятни условия, украинските бежанци, означи президентът. Ще прикани Европейски Съюз да употребява цялата си мощ и принадлежности, тъй че да можем да водим дебата в посока за прекратяване на военните дейности, сподели той.
Президентът заяви, че ще предложи пилотен план за защитата на българската граница с финансиране от Европейски Съюз. България поставя големи старания, влагаме доста от нашия бюджет и за инфраструктура по границата, и за механически системи за наблюдаване, това се прави оценка. Но нашите запаси са незадоволителни, уточни Радев. По неговите думи в последните месеци се поставят старания за повече взаимност и поддръжка за всички страни на първа линия по външните граници на Европейски Съюз. Охраната на външните граници би трябвало да бъде освен наша грижа, а на всички страни членки, представихме ясни планове за ограниченията по защитата на българската граница. Все повече водачи, вследствие на нашите дипломатически старания, се афишират за по-силна поддръжка за България, означи Радев.

Той добави, че наложително ще сложи въпроса за връзките със Северна Македония и правата на македонските българи. По неговите думи е било належащо нашата страна два пъти да наложи несъгласие, до момента в който европейските сътрудници схванат, че има сериозен проблем. Президентът посочи, че ще засегне въпроса за повишената експанзия, която води до закононарушения от ненавист против български жители.
Очаквам безапелационна институционална реакция от управляващите в РСМ и незабавни дейности за откриване на причинителите, следствие и съответно наказване. За страдание, все още не виждам нужната политическа воля. Налице е разминаване сред упоритостите на РСМ и поетите задължения за определяне на демократични правила в тази страна, и действителността, в която живеят македонските българи в тази страна. Отричането на битие на проблем с правата на македонските българи единствено удължава тези проблеми, води до ново принуждение и атмосфера на безотговорност, и подтиква закононарушенията от ненавист. Ще прикани доста ясно своите сътрудници за повече взаимност и ангажираност с правата на македонските българи. Нека със същата сила, с която ни призоваваха тук за ускорение на процеса на интеграция на РСМ, Европейски Съюз да наложи мониторинг и гаранции за съблюдаване на правата на македонските българи, прикани президентът.
Източник: Българска телеграфна агенция
Следвайте " Гласове " в
 
09 Фев 202320609 Фев 2023153909 Фев 202387209 Фев 2023177009 Фев 202363709 Фев 2023367КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани07 Фев 202367107 Фев 202367505 Фев 202392707 Фев 2023600
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР