Снимка Би Ти ВиНова проверка на идентични продукти на нашия

...
Снимка Би Ти ВиНова проверка на идентични продукти на нашия
Коментари Харесай

Порожанов за двойния стандарт в храните: 25 на сто разлика в състава и 40 на сто по-високи цени

Снимка Би Ти Ви
Нова инспекция на идентични артикули на нашия и западноевропейския пазар сподели над 20% разлики в етикетите и над 40% по-високи цени при нас, сподели в предаването „ Тази заран “ по bTV министърът на земеделието Румен Порожанов.

В проучването са включени 53 хранителни продукта от 11 групи храни, направени са 106 проби сред 21 февруари и 20 април. Сравнявани са артикули, продавани у нас, в Германия, Австрия, Италия и Чехия.

Чехия е една от страните, които също се оплакват от разнообразни стандарти, само че проучването открива, че имаме по-лоши храни и от чешките, сподели министърът.

При 40 продукта има идентична информация на етикетите, само че при 13, или 25%, има разлики в състава и хранителната стойност.

Това са мляко за дребни деца, моцарела. При безалкохолни питиета със наличие на портокал на една и съща компания да вземем за пример, най-ниско е наличието на плод у нас, както и в Унгария – 5%, до момента в който в Италия е 12%. В половината страни напитката се прави със захар, а в другите, включително у нас – със сурогат. Има и разлика в газираността.

Различия има и при сладкарските, тестените, шоколадовите артикули, зеленчуковия бульон.

Вкусови разлики има при пет продукта – моцарела, безалкохолни, шоколад.

Физикохимични разлики има единствено при един артикул – приспособено мляко за дребни деца. У нас то е с по-високо наличие на растителни мазнини, само че с по-ниско наличие на макроелементи и витамини.

При 22 продукта, или 42%, цените у нас са по-високи, демонстрира още инспекцията, сподели Порожанов, като посочи, че приказва за чисти цени, абстрахирайки се от Данък добавена стойност.

Най-фрапиращият случай е паста, която у нас е със 166% по-скъпа в сравнение с в Италия. При детските храни пюре от зеленчуци в Германия е с над 40% по-евтино, в сравнение с в България.

Резултатите от това проучване процентово са аналогични на данните от предходното, уточни министърът.

„ Дебатът за идентичното качество на продуктите, за идентичното качество на потребителя, който би трябвало да бъде един на европейския пазар, е тематика, сложена няколко пъти на Съвета на министрите и неведнъж всички страни членки от Централна и Източна Европа настояваме за единна европейска регулация “, сподели министърът.

Причината другия състав е известен – базира се на разнообразни проучвания за вкусовите настройки на съответния пазар. Темата за цените е по-деликатна. За съответните изброени артикули цените се образуват от съответните вериги магазини. „ Защо са го ценообразувли по този метод би трябвало да е тематика на обособен диалог с тях “, сподели Порожанов.

Той означи, че еврокомисарят по правораздаване Вера Юрова в началото не е приела казуса като много сериозен, само че към този момент е трансформирала позицията си. Има препоръчани промени в три наставления, свързани с потребителите, и от през днешния ден стартират работните срещи в Брюксел, регистрира министърът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР