Снимка: Би Би СиИталианското правителство пое официално контрола над Banca

...
Снимка: Би Би СиИталианското правителство пое официално контрола над Banca
Коментари Харесай

Италия национализира закъсала банка

Снимка: Би Би Си

Италианското държавно управление пое публично контрола над Banca Monte dei Paschi di Siena, инжектирайки 5.4 милиарда евро в намиращия се в затруднената банка. Акцията е част от по-обширен проект за възобновяване на стабилността на една най-слабите банки в Европа, заяви в. “Уолстрийт Джърнъл “. Държавната рекапитализация е в основата на дълбокия ремонт на четвъртия по величина заемодател на Италия, който ще включва и прехвърлянето на неприятни заеми за 28.6 милиарда евро в сдружение със особено предопределение, ограничение на възнагражденията на неговото висше управление и съществени съкращения на личния състав на банката.
През декември предходната година италианското държавно управление разгласи проектите си да избави Banca Monte dei Paschi, откакто основаната в Сиена банка не съумя да събере нов капитал от частни вложители. Властите в Рим употребяват празнина в новите европейски банкови правила, получавайки утвърждение за потребление на парите на данъкоплатците, с цел да поддържа банката. Това обаче притегли гнева на някои европейски публични лица, които се тормозят, че въведеният нов режим в границите на Европейски Съюз за справяне със закъсали банки към този момент стартира да се пропуква. В края на предходната година италианското държавно управление задели 20 милиарда евро, с цел да помогне на застрашените банки и най-вече за Monte dei Paschi. Друга част от заделените средства ще бъдат ориентирани към ликвидацията на италианските кредитори Banca Popolare di Vicenza и Veneto Banca. Тази интервенция включва непосредствени държавни разноски в размер на 5,2 милиарда евро плюс още спомагателни държавни гаранции за 12 милиарда евро, обвързани с продажбата на двете кредитни институции на Intesa Sanpaolo за едно евро. В свое публично изказване Monte dei Paschi сподели, че нейните проекти за интервала 2017/2021 година, който планува възвръщаемост на личния капитал на банката от над 10% през 2021 година, плануват понижение на броя на чиновниците с близо 5500 и редуциране на броя на клоновете.
Въпреки огромните ограничения, италианската банкова система е измежду най-слабите в Европа, като тя разполага с към 200 милиарда евро под формата на неприятни заеми. Банките в Италия страдат от композиция от неприятно ръководство, ниски лихвени проценти, неприятна доходност и стопански напредък, който е измежду най-слабите в еврозоната от много години насам. Очаква се италианската стопанска система да нарасне единствено с едвам към 1% през година, което е малко повече от половината от междинния ритъм на напредък в района като цяло.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР