Снимка: БГНЕСНие настояваме за електронна здравна карта, чиято липса също

...
Снимка: БГНЕСНие настояваме за електронна здравна карта, чиято липса също
Коментари Харесай

Майките на деца с увреждания настояват за електронна здравна карта

Снимка: БГНЕС

Ние настояваме за електронна здравна карта, чиято липса също е причина да има доста нереални ТЕЛК-ове. Това сподели пред БНР Вера Иванова, ръководител на Конфедерацията за отбрана правата на децата и един от уредниците на митингите на майките на деца с увреждания.

Тя добави още, че министър Бисер Петков е първият, който демонстрира воля и схващане към проблемите на майките на деца с увреждани. " Не го гоним по улиците, както се е случвало с предходните министри. Той самичък идва при нас. Той е наясно с нещата, само че би трябвало политическа воля. Без политическа воля ние до средата не можем да стигнем. Основната ни битка е средствата да отиват по предопределение. Моето дете е на 23 години и за него смяната е в пет лв. покачване на обществената му пенсия. Тук не става въпрос единствено за пари, само че с тези 145 лв. никой не може да оцелее. Държавата по никакъв метод не ни оказва помощ за развъждането на деца с увреждания. Няма място, което децата с тежки гръбначни увреждания да посещават. Ако на мен ми се наложи да вляза в болница за два дни, аз няма къде да оставя детето си. Искаме обикновени неща ", сподели Иванова.

" Хората с увреждания не могат да си намерят работни места, работодателите ги отбягват, водени от присъщия им нарцисизъм да не се ангажират с хора с проблеми ", разяснява пък водачът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов. " Всички те желаят да работят и голяма част от тях могат да работят, само че нямат опцията да го създадат. Може би работодателите би трябвало да бъдат насърчени по някакъв метод може би през данъчно облекчение, единствено че българската фискална система не остава кой знае какви пространства за това ", добави той.

" Няма да намерите един човек в България, който да каже, че е добра системата за грижа за хората с увреждания, тъй като от доста време тя не е променяна ", счита някогашният обществен министър Ивайло Калфин. Според него би трябвало да се промени концепцията на системата. Хората с увреждания " на процедура получават една присъда от ТЕЛК, която ги праща вкъщи. Трябва да се вкара нещо, което го има в Световната здравна организация и което прави оценка какво би могъл да работи човек със съответното увреждане. Цялата система работи към това тези хора да са потребни и да се социализират членовете на фамилиите им, да не са обречени да седят у дома и по този начин нататък ", сподели още Калфин пред БНР.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР