Снимка БГНЕСМинистърът на правосъдието, главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс

...
Снимка БГНЕСМинистърът на правосъдието, главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс
Коментари Харесай

Зам.-директорът на ФБР е уволнен два дни преди пенсия

Снимка БГНЕС

Министърът на правораздаването, основният прокурор на Съединени американски щати Джеф Сешънс уволни заместник-директора на ФБР Андрю Маккейб, който взе участие интензивно в следствието на президентските избори през 2016 година, оповестява БГНЕС

В публично изказване Сешънс уточни, че освобождението на Маккейб от поста е било неотложно, защото вътрешна инспекция е открила, че от него редовно е изтичала информация към медиите и че съзнателно е заблуждавал следователите за дейностите си.

„ ФБР чака всеки чиновник да се придържа към най-високите вероятни стандарти на почтеност, честност и отчетност ", посочи Сешънс, добавяйки, че решението за преждевременното преустановяване на пълномощията на Маккейб е било в съгласие с Отдела за професионална отговорност на ФБР и с високопоставени лица от Министерството на правораздаването. Уволнението на Маккейб идва единствено два дни преди 50-годишния му рожден ден, когато щеше да се отдръпна от ФБР с цялостен размер на пенсията си. Отстраняването му - което се случва девет месеца откакто Тръмп махна и Джеймс Коми - слага пенсията на Маккейб в заплаха. Предполага се, че това не е случайност. Повод за съмнения по този въпрос е и реакцията на Тръмп към уволнението на заместник-директора.

Малко след формалното обявяване на новината американският президент щастливо съобщи в " Туитър ", че отстраняването на Маккейб е " страховит ден за работещите във ФБР и страховит ден за демокрацията ". " Андрю Маккейб УВОЛНЕН, страховит ден за трудещите се мъже и дами във ФБР - страховит ден за Демокрацията. Праведният Джеймс Коми беше негов началник и го накара да наподобява като слабак ", туитна Тръмп.

От своя страна Маккейб разгласи, че е жертва на войната на администрацията, ориентирана против ФБР и специфичния прокурор, проверяващ намесата на Русия в успеха на Тръмп на изборите.

БГНЕС напомня, че, на процедура, Андрю Маккейб подаде оставката си още през януари тази година след множеството месеци напън от страна на президента Доналд Тръмп, който отправяше по негов адрес непрекъснати обвинявания в политическа пристрастност. В частност американският водач и републиканците бяха недоволни от ролята на Маккейб в следствието на абсурда с тайните писма на някогашния държавен секретар на Съединени американски щати Хилари Клинтън, защото то по този начин и не докара до повдигането на обвинявания против нея. Освен това Маккейб бе другар на някогашния шеф на ФБР Джеймс Коми, който американският държавен глава уволни поради следствието за въздействието на Русия върху изборите в Съединени американски щати. Решение, което стана причина Тръмп да бъде заплашен от импийчмънт за възпрепятстване на правораздаването. Други западни медии оповестиха тогава, че Маккейб е решил да напусне длъжността си и поради диалог с сегашния шеф на ФБР Кристофър Рей, който е бил последната капка за него. Според сведенията на източници на Си Ен Ен, Рей е уведомил заместника си, че възнамерява да събере своя „ група от доверени сътрудници “ в Бюрото и че ще в профил всеки, който откаже да бъде част от нея. Въпреки оставката си Маккейб остана в регистъра на чиновниците на Бюрото, като пълномощията му трябваше да изтекат в края на този месец. Целта беше той да вземе цялостния размер на пенсията си по този метод. Сега това едва ли ще се случи.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР