Снимка: БГНЕСЕвропейският парламент отхвърли предложението на транспортната си комисия за

...
Снимка: БГНЕСЕвропейският парламент отхвърли предложението на транспортната си комисия за
Коментари Харесай

Европарламентът отхвърли компромиса за превозвачите

Снимка: БГНЕС

Европейският парламент отхвърли предлагането на транспортната си комисия за договаряния със страните членки по оповестените за компромисни текстове от така наречен пакет " Мобилност ". Така предложенията, импортирани от Европейската комисия по самодейност на Франция, влизат за гласоподаване на идната парламентарна сесия през юли, заяви Mediapool.

Един от най-спорните текстове, провокирал недоволството и на българските превозвачи, е задължението на всеки три седмици водачите на камиони да се връщат за едноседмична отмора в страната си. Това на процедура ще изхвърли от дългите интернационалните транспорти компаниите от Източна Европа. Франция пък желае въвеждане на това предписание, тъй като сега компании от други страни изземат бизнеса на локалните превозвачи, защото " командироват " водачи да работят в Западна Европа на по-конкурентни цени.

България желае смяна в предлагането на Европейската комисия и на 4 юни в транспортната комисия на Европарламента бяха гласувани сякаш " компромисни " текстове, които обаче се оказаха не толкоз удобни за българските превозвачи. Един от тях планува не водачите, а камионите да се връщат на всеки три седмици в страната, в която са регистрирани, с цел да бъдат натоварени или разтоварени. България желае това да не важи за интернационалните транспорти, а единствено за вътрешните, с цел да е мярка против компаниите " пощенски кутии ". Страната упорства и за отпадане на възбраната за отмора в кабината, както и за временен интервал за въвеждане на правилото за прекъсване за отмора на сертифицирани паркинги и за въвеждане на " интелигентни тахографи ".

Гласуването на 4 юни беше оповестено от депутата от ГЕРБ Андрей Новаков за " капитулация на пакета " Макрон ". По-късно обаче се оказа, че новите текстове може да се окажат още понеблагоприятни за превозвачите от Източна Европа. В позиция, изпратена в четвъртък от всички български евродепутати в Екологичен потенциал, е записано, че желаните от България промени могат да бъдат препоръчани преди гласуването на текстовете в пленарна зала при започване на юли. От позицията излиза наяве, че това ще бъде сторено. Вероятността опитът да е сполучлив обаче наподобява оскъдна, защото позицията приключва с изречението: " Безпокойствието ни от резултата от днешното (в четвъртък - б. а.) гласоподаване е обвързвано с образуваното болшинство в Европейския парламент, което нееднозначно демонстрира съотношението на силите ". А при гласуването, при което е отхвърлено настояването за предоставяне на мандат за нови договаряния със страните членки по променените текстове, е посочило огромно болшинство в интерес на предложенията на Франция.

Според френските евродепутати транспортната комисия в Екологичен потенциал пази позиции, подкрепящи " нелоялна конкуренция " и обществен дъмпинг, които биха довели до утежняване на изискванията на труд на водачите на камиони. След блокирането на мандата за договаряния, френските евродепутати се надяват, че Европарламентът " ще поправи грешката " на идната пленарна сесия.

Правителствата на България, Полша и Унгария " продават работната си ръка един тип като плебеи ", съобщи във вторник Ален Сютур, отговарящ за интернационалните пътни транспорти във френския профсъюз Обща конфедерация на труда - Се Же Те (CGT) пред публицисти в Страсбург. Еврокомисарят по превоза Виолета Булц в това време разяснява, че въпросът е доста сензитивен и доста постоянно обвързван с политиката, което прави напредъка в договарянията сложен. След гласуването на текстовете в Екологичен потенциал, те ще бъдат още веднъж обсъждани в границите на така наречен триалог сред Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент. Позицията на Екологичен потенциал ще зависи от гласуването при започване на юли. Очевидно диалозите ще продължат в границите на австрийското председателство на Съвета на Европейски Съюз, а Австрия е съперник на така наречен " обществен дъмпинг " и надали ще работи за смяна на препоръчаните правила.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР