Снимка: БгнесАнализ на Михаил Горбачов, последния лидер на СССР (1985-1991

...
Снимка: БгнесАнализ на Михаил Горбачов, последния лидер на СССР (1985-1991
Коментари Харесай

Михаил Горбачов: САЩ и Русия трябва да прекратят надпреварата за ядрена война

Снимка: Бгнес
Анализ на Михаил Горбачов, последния водач на Съюз на съветските социалистически републики (1985-1991 г.), оповестен в сп. „ Тайм “, публикуван от Бгнес

Когато през 1985 година станах водач на Съветския съюз, по време на моите първи срещи с хората почувствах, че те най-вече се вълнуват от проблемите на войната и мира. Направете всичко, с цел да не допуснете война, споделяха те. По това време свръхдържавите бяха натрупали планини от оръжия, а проектите за увеличение на военната мощност предвиждаха основаването на „ орбитални станции за водене на бойни интервенции “, „ лазери с нуклеарно изпомпване “, „ галактическо кинетично оръжие “ и други сходни изобретения.
Слава Богу, нищо от това не беше основано. Нещо повече, договарянията сред Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати сложиха началото на прекратяването на конкуренцията в нуклеарните оръжия. Постигнахме контракти за коренно редуциране на арсеналите с един от най-войнствено настроените американски президенти Роналд Рейгън.
Днес тези достижения са застрашени. Военното обмисляне от ден на ден и повече припомня подготовката за действителна война на фона на непрекъснатата милитаризация на политиката, мисленето и риториката. Обзорът на тактиката за национална сигурност и Обзорът на нуклеарната тактика, оповестени от администрацията на американския президент Доналд Тръмп през февруари, ориентират външната политика на Съединени американски щати към „ политическо, икономическо и военно съревнование в целия свят “ и приканват за създаването на ново, универсално „ по-гъвкаво “ нуклеарно оръжие. Това значи по-нататъшно понижаване на прага за потребление на нуклеарното оръжие. На този декор съветският президент Владимир Путин в своето неотдавнашно послание към Федералното заседание разгласи за създаването на няколко нови типове оръжия в Русия, в това число оръжия, които за момента не има нито една страна в света.
През януари специалистите, издаващи в Чикаго „ Бюлетина на учените в нуклеарната област “, сложиха алегорично стрелките на „ Часовника на Страшния съд “ на половин минута по-близо до среднощ. Според учените през днешния ден ние се намираме на две минути от световната злополука. Последен път такова ниво на заплаха е било записано през 1953 година
Страхът, който изпитват през днешния ден хората, е изцяло оневинен. Как би трябвало да реагираме на тази нова серпантина на милитаризацията? Преди всичко не би трябвало да губим вяра и да стоим със скръстени ръце; би трябвало да желаяме от международните водачи да се върнат на пътя на разговора и договарянията. Главната отговорност за излизането от актуалната рискова задънена улица лежи на водачите на Съединени американски щати и Русия. Това е обвързване, от което те не би трябвало да бягат, тъй като арсеналите на двете страни, както и преди, надвишават арсеналите на останалите страни.
Но не би трябвало да разпореждаме всичките си очаквания на президентите. Тези двама души не могат да решат всички проблеми и да преодолеят всички трудности, които са създавани с години. Нуждаем се от разговор на всички равнища, в това число мобилизацията на експертната общественост на двете страни. Тя въплъщава голям ресурс от познания, които би трябвало да се употребяват в полза на мира. Положението се е усложнило дотам, че би трябвало да попитаме: къде е Организацията на обединените народи? Къде е нейният Съвет за сигурност, нейният общоприет секретар? Не е ли време да се свика изключителна сесия на Общото заседание или на Съвета за сигурност на равнище държавни глави?
Убеден съм, че светът чака такава самодейност. Не се колебая, че огромното болшинство от хора и в Русия, и в Съединени американски щати ще се съгласят с това, че проблемите не би трябвало да се вземат решение с войни. Може ли оръжието да реши проблемите на околната среда, тероризма или бедността? Може ли то да реши вътрешните стопански проблеми? На Путин и Тръмп лежи отговорността да намерят излаз от сегашната обстановка. Трябва да напомним на водачите на всички нуклеарни страни, че в сходство с Договора за неразпространение на нуклеарното оръжие те са задължени да договарят за съкращаването и в последна сметка ликвидацията на този тип оръжия за всеобщо заличаване. Техните прародители подписаха тези задължения и те бяха утвърдени от техните държавни управления на високо ниво. Свят без нуклеарни оръжия – не може да има никаква друга последна цел. Колкото и мрачна да е днешната обстановка, колкото и потискаща и безнадеждна да ни се коства ситуацията, би трябвало да действаме, с цел да предотвратим най-страшната злополука. Не би трябвало да се стремим към пропастта, а към общата победа над демоните на войната.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР