Снимка: БГНЕС40% от пълнолетните българи планират да ходят на почивка

...
Снимка: БГНЕС40% от пълнолетните българи планират да ходят на почивка
Коментари Харесай

55% от българите не планират да ходят на почивка това лято

Снимка: БГНЕС

40% от пълнолетните българи възнамеряват да вървят на отмора това лято, а повече от половината (55%) не възнамеряват, сочи социологическо изследване на " Тренд ". 5% са тези, които не знаят или към момента не са взели решение за отмора летния сезон. В демографските разбивки, се записват по-високи равнища на обмисляне на отмора това лято измежду младите групи – 18-29 година и 30-39 година, както и измежду живеещите в Столицата. Хората на възраст над 60 години и живеещите в селата, са измежду тези, които в най-малка степен възнамеряват да почиват това лято, което може да се изясни с по-трудната подвижност, финансови аргументи и здравословно положение.
Основната причина измежду показалите, че не възнамеряват да вървят на отмора това лято, е неналичието на финансови благоприятни условия (70%), като тук се записва и динамичност по отношение на просветителния статус – тези с висше обучение и живеещи в Столицата в по-малка степен акцентират финансовия мотив. Една пета от българите, които не възнамеряват отмора това лято, заявяват, че не са ходили на отмора през летния сезон от сред 5 и 10 години. Висок е процентът и на тези, които заявяват, че не са ходили на отмора през лятото повече от 20 години, като по отношение на възрастовите разбивки, си проличава, че това са в най-голяма степен хората над 70 години.
Всеки четвърти от деклариращите, че възнамеряват отмора това лято, показва чужбина като определена дестинация. За 51% от планиращите, водеща алтернатива е българското Черноморие, а 13% пък показват отмора в планината. Единствено измежду живеещите в Столицата, опцията „ чужбина “ е с лек превес (35%) по отношение на опцията да се почива на Черно море (34%).
За планиращите да вървят в чужбина на отмора това лято, най-предпочитаното място е Гърция (58%), а по-късно е Турция (18%). Близостта на двете ни съседки е едно вероятните пояснения за тези настройки, както и стопански по-изгодните предложения, които оферират двете страни. Всеки трети от планиращите да почива в чужбина обаче показва, че главната причина да избере да почива отвън България, са по-качествените туристически услуги. Всеки пети пък намира по-добри ценови предложения от тези в България.
Сред деклариращите, че възнамеряват отмора на българското Черноморие, безапелационен любимец за 68% от тях е южната част, по отношение на едвам 19%, които избират северното Черноморие. Тези данни се изясняват и с обстоятелството, че има по-голямо скупчване на развита курортна база в южната част на Черноморието ни. Сред възрастовите групи се откроява динамичност при тези на възраст сред 60-69 години, като 36% от тях избират северното Черноморие. Хипотезата за тези натрупвания е, че северните курорти оферират повече успокоение, което постоянно е водещ претекст за избор измежду по-възрастните българи.
63% от българите, от показалите, че плануват отмора, заявяват, че възнамеряват да почиват със фамилията им. Малко повече от една четвърт, споделят, че ще отидат на отмора това лято с другари.
Повече от половината българи, които имат намерение да почиват това лято, споделят, че стартират да търсят предложения за настаняване по-малко от 2 месеца преди самата отмора. Едва 13% от българите стартират да търсят предложения за настаняване повече от три месеца преди самата отмора, а 17% започват тази активност сред 2 и 3 месеца авансово.
За всеки четвърти (25%) курортът/ самото място е водещ аршин при плануване на почивката им. Вторият водещ претекст за избор е цената на нощувките – 19%, а съществуването на ол инклузив пакети е водещо за избора при 13% от планиращите. Цената на нощувките е в най-малка степен водеща като претекст за живеещите в София, което е обяснимо предвид на по-високите приходи в Столицата. Други 13% от планиращите, споделят, че се водят от това да е „ безшумно и умерено “. Спрямо възрастовите категории се регистрира, че „ тишината и спокойствието “ е водещ аршин най-много при хората над 60 години.
38% от българите, планиращи да почиват това лято, са на мнение, че през последните години България става по-добро място за летен туризъм, а 19% са на мнение, че става по-лошо място. Близо една трета (27%) от българите, планиращи отмора това лято пък са на мнение, че няма смяна в изискванията за летен туризъм в България.
Близо половината от българите (46%), планиращи отмора това лято, са на мнение, че българските туристи, спрямо задграничните, не са еднообразно обслужвани и не получават същото качество. 37% не споделят това мнение.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР