снимка БГНЕС България и САЩ са започнали консултации по искането

...
снимка БГНЕС България и САЩ са започнали консултации по искането
Коментари Харесай

Цацаров: Няма предпоставки за екстрадиция на Желяз Андреев в САЩ


фотография БГНЕС

България и Съединени американски щати са почнали съвещания по настояването за екстрадиция на българина Желяз Андреев, заяви в сряда основният прокурор Сотир Цацаров пред Нова телевизия. Той твърди, че не съществуват нужните предпоставки за задържането в ареста на Андреев и другите четирима българи, нито за тяхната екстрадиция в Съединени американски щати.

“С оглед условията за двойна наказуемост, каквато съществува по силата на контракта (за правна помощ сред България и САЩ-б.а.), предпоставките за екстрадиция не са налице. Аз имам вяра и в разсъдъка, и в правната подготовка на нашите съдии “, добави Цацаров.

Терминът “двойна наказуемост “ значи, че по контракт закононарушенията, за които българите са обвинени в Съединени американски щати, би трябвало да са закононарушения и по българския закон. Главният прокурор твърди, че това не е по този начин.

“Вторият стадий е обвързван неизбежно с екстрадиционно произвеждане всъщност, в случай че американската страна фактически предяви молбите за екстрадиция. На този стадий прокуратурата ще би трябвало да внесе настояванията в съда”,казва Цацаров.

Историята с Желяз Андреев

На 7 април Желяз Андреев бе арестуван от полицията в Добрич поради настояването за екстрадиция. От май 2013 година до април 2016 година той е бил чиновник в отдел " Продажби " в българския офис на американската компания AW Tronics. Той е осъществявал продажби на авиационни елементи на самолетни компании, измежду които и на сирийската самолетна компания " Сириан еър ".

Защитата на Андреев твърди, че той не е подозирал, че тези покупко-продажби са в нарушаване на ембаргото, наложено от Съединени американски щати на Сирия. Българинът е бил назначен на трудов контракт по българското трудово законодателство в компания, записана в България. Централният офис на компанията е в Съединени американски щати. Той в никакъв случай не е уведомяван, че работи по непознато законодателство. Не е минавал и инструктаж за стоките с допустима двойна приложимост.

Желяз Андреев не е подбирал самичък и клиентите, които е обслужвал от позицията си на " Продавач интернет търговия ", което е най-ниското равнище в йерархията на отдел " Продажби " на компанията. Американската компания не среща чиновниците си със спецификите на тези клиенти или със съществуващите регулации на Съединени американски щати с страните, в които са основани тези компании, настояват околните на задържания българин, представени от уеб страницата " Добрич онлайн ".

Сирийските авиолинии са били единствено една от фирмите в портфолиото на Желяз. В рамките на няколко месеца той реализира няколко покупко-продажби с този клиент. Повечето от тях са по време на 6-месечния му изпитателен период, описват околните.

Сега американските управляващи търсят Желяз Андреев за седем покупко-продажби със сирийската самолетна компания, подписани от неговия шеф през 2013 година и 2014 година Той е напуснал AW Tronics през април 2016 година и става чиновник на " Луфтханза Техник " в София. На 16 март т. година е освободен от работа в " Луфтханза ", защото името му попада в " черния лист " на Търговския департамент на Съединени американски щати.

Американската прокуратура твърди, че компанията е подавала неистинска информация на федерални организации за да прикрие покупко-продажбите със " Сириън Еър ", а тримата шефове са " насърчавали чиновниците си, които умишлено са продавали неразрешени артикули на сирийските авиолинии ". Те от своя страна са съучастници на режима на президента Башар Асад, считат обвинителите зад Океана.

В последна сметка по искане на Съединени американски щати Желяз Андреев бе задържан в Добрич при започване на април, само че локалният съд отхвърли да го задържи под стража. Аргументът бе, че липсват задоволително данни за осъществено закононарушение, а и няма заплаха той да се укрие. По-късно управляващите в Съединени американски щати изпратиха искане за екстрадиция и за други четирима българи, работили в същата компания. Цацаров отхвърли да ги арестува, позовайки се на решението на съда в Добрич за Желяз Андреев.

Всичко с кметицата е по закон

По случая „ Иванчева”, основният прокурор разяснява, че прокуратурата е направила всичко допустимо, с цел да извърши своите отговорности по закон.

" Аз смятам, че сътрудниците ми си свършиха работата и изрично заставам зад тях. Обвиняемата трябваше съгласно условията на закона да участва на всички дейности по следствието, съответно на огледа и на претърсването на автомобила. Не мисля, че беше прекрачена границата. Беше спазен законът ", изясни Цацаров.

Относно позицията на министър Екатерина Захариева за задържането на Десислава Иванчева, Цацаров съобщи, че за него било значимо да си обясни дали позицията й е била персонална или е била позиция на държавното управление. Той споделя, че е получил отговор на този въпрос.

По мотив футболното безчинство на мача „ Левски” - ЦСКА, на който полицайка пострада от хвърлена бомбичка, Цацаров съобщи, че ще бъдат въведени промени в законите за футболното безчинство.

“Трудно мога да приема насрочване на футболни мачове, което да блокира живота на цялата столица и да води до сходни ексцесии”, съобщи Сотир Цацаров.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР