Снимка БГНЕС архивВ случай на неоснователно задържане на осъдено лице

...
Снимка БГНЕС архивВ случай на неоснователно задържане на осъдено лице
Коментари Харесай

27 осъдени лица са държани неоснователно в затворите за 2017 г.

Снимка БГНЕС списък
В случай на безпричинно задържане на наказано лице в затвор или затворническо общежитие след приключване на периода на наказването, затворническите администрации наложително изготвят писмени информации за аргументите. Същите се изпращат до Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията ", Върховна касационна прокуратура и прокурора, който упражнява контрол за съблюдаване на законността при осъществяване на наказванията, според Закона за правосъдната власт. Това декларира правосъдният министър Цецка Цачева в отговор на депутатски въпрос за активността на Главна дирекция „ Изпълнение на наказванията ", предава БГНЕС.

За 2017 година в местата за отнемане от независимост се регистрирани 27 случая на безпричинно задържане на наказани лица над избрания от съда размер на наказването, като нито един от тях не е по виновност по затворническите администрации. До момента за 2018 година случаите са 12. За всеки един случай се прави разбор от затворническата администрация, който се отразява в цитираните по - горе информации. За 2018 година в 7 от случаите продължителността е до 10 дни, 2 случая с дълготрайност от 10 до 30 дни, 1 случай с дълготрайност 1 месец и 1 ден, 1 случай с дълготрайност 1 месец и 19 дни и 1 случай с дълготрайност 2 месеца и 29 дни, осведоми Цачева. Тя добавя, че аргументите за неоснователните арестувания са най - постоянно заради ненавременно зачетен прелиминарен арест от страна на съда и прокуратурата или късно получени правосъдни актове.

По - малко са случаите, при които избраното от съда наказване е по - огромно по мярка от предварителното задържане, както и късно зачетено изтърпяно наказване пробация, при установяване на общо наказване на съображение чл.23, член 25 Наказателен кодекс. За 2018 година има един случай, който е по виновност на чиновник от затворническата администрация на пандиза гр. Враца, като на същият е наложено дисциплинарно наказване „ забележка ", отбелязва правосъдният министър. Групово дело „ Изпълнение на наказванията " и пенитенциарните администрации поставят обилни старания за навреме сигнализиране и подпомагане на съда и прокуратурата за попречване случаите на безпричинно задържане, прибавя още Цачева.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР