Снимка: Архив Напрежението между Европейският съюз и Турция нараства непрекъснато,

...
Снимка: Архив Напрежението между Европейският съюз и Турция нараства непрекъснато,
Коментари Харесай

Среща ЕС-Турция вав Варна ще има, напрежението обаче расте с всеки час


Снимка: Архив

Напрежението сред Европейският съюз и Турция нараства непрестанно, само че все пак плануваната за понеделник среща във Варна ще се състои. Лидерите на Европейски Съюз не възразиха против провеждането й, само че осъдиха остро дейностите на Анкара против Гърция и Кипър от последните месеци.

" Очертава се доста тежка среща, тъй като връзките са извънредно влошени ", разяснява българският министър председател, който е главният основател и бранител на срещата и мотор за нейната организация.

Той уточни, представен от Българска телеграфна агенция, че тези открити канали за разговор целят само опазване на съглашението сред Европейски Съюз и Турция за мигрантите.

" Да потвърдим втория транш за това тези над 3.5 млн. мигранти да останат в Турция и да подсигуряваме външната си граница ", сподели Борисов.

Очаква се турският президент Реджеп Ердоган да изиска във Варна с безусловен звук Европейски Съюз да превежда по-бързо средствата по съглашението, само че Брюксел към този момент изясни, че те са за финансирането на съответни стратегии, с чието осъществяване са свързани и заплащанията.

Освен това по време на срещата европейските водачи, измежду които и Борисов, ще би трябвало да слагат на масата пред Ердоган задълбочаващите се проблеми на Гърция и Кипър с Турция.

Борисов от време на време пази протурски позиции на европейско равнище, като аргументира това държание с заплахата мигрантската вълна да доближи България. За разлика от Гърция, България съобщи безпроблемно на Турция търсени нейни жители по обвинявания, че са взели участие в опита за преврата.

България се въздържа да повдига пред Анкара и въпроси за спазването на човешките права там, които са честа тематика на разискване в Европейски Съюз.

Европейски Съюз осъди Турция поради дейностите й против Гърция и Кипър

Европейските водачи стигнаха до единодушие по тематиката на съвещанието си в Брюксел.

„ Европейският съвет осъжда твърдо продължаването на противозаконните дейности на Турция в Източното Средиземноморие и в Егейско море и акцентира цялостната си взаимност с Кипър и Гърция “, се споделя в заключенията на срещата на върха.

Анкара се пробва да блокира изследванията за нефт и газ в крайбрежните води на Кипър, защото съгласно нея те нарушават правата на кипърските турци. Така се стигна до обстановката, в която предишния месец турски бойни кораби не разрешиха на италианската енергийна компания " Ени " да стартира работа в региона.

Напрежението сред Атина и Анкара пък ескалира, откакто Турция задържа двама гръцки военни, които съгласно Атина са пресекли по нехайство границата сред двете страни поради неприятно време.

Миналия месец се сблъскаха турски и гръцки патрулен катер край противоречиви острови в Егейско море, а преди този момент гръцки съд блокира екстрадицията на 8 турски военни, които управляващите в родината им упрекват в присъединяване в опита за прелом през 2016 година.

Турция отхвърли " неприемливите " рецензии на Европейски Съюз

В отговор на мненията от Брюксел представителят на турското външно министерство Хами Аксой съобщи, че не приема " неприемливите " рецензии на Европейски Съюз.

" Европейски Съюз ги поддържа, тъй като те са членове, без да се пита дали те имат право, добави представителят. Европейски Съюз изгуби неутралитета си по кипърския въпрос ", сподели Аксой.

Говорителят увери, че срещата на върха, планувана за 26 март във Варна, сред турския президент Реджеп Тайип Ердоган и ръководителите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск е " значима " за Турция.

Европейски Съюз би трябвало да показва по-конструктивен метод по отношение на нашата страна, с цел да се избегнат проблемите, свързани с доверие в връзките сред Брюксел и Анкара, и те би трябвало да ползват своите решения, сподели Аксой.

Той уточни по-специално визовата либерализация за турските жители, пътуващи в Европейски Съюз, и европейската финансова помощ, планувана в границите на съглашението за мигрантите от март 2016 година

Споразумението сред Европейски Съюз и Турция

Споразумението планува на Турция да бъдат отпуснати два пъти по 3 милиарда евро. Европейската комисия предходната седмица даде зелена светлина за втория финансов пакет.

Европейският съюз към този момент извърши уговорката си да даде три милиарда евро за 2016 и 2017 година, като преди края на предходната година, т.е. единствено за 21 месеца, бяха направени стратегии, бяха поети отговорности и бяха подписани контракти за цялата сума, се показва в известието на Европейска комисия.

След като 3-те милиарда евро от първия пакет бяха разпределени за няколко десетки планове, Европейската комисия " стартира набиране на средства за втори транш " със същия размер " за основаване на удобни условия за бежанците в Турция ", показаха още от комисията.

Освен това Ердоган се кани още веднъж да сложи въпроса за бавния прогрес на договарянията за присъединението на Турция в Европейски Съюз. Засега в Европейски Съюз има доста запаси към тях главно поради проблемите със спазването на човешките права в Турция.

Никогда не забывайте очистить собствен HTML-код и дважды проверьте собствен контент перед публикацией статьи! Держите онлайн-контент в чистоте.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР