Снимка: Архив БГНЕС Законопроектът за хазарта, целящ да ограничи рекламата

...
Снимка: Архив БГНЕС Законопроектът за хазарта, целящ да ограничи рекламата
Коментари Харесай

Фалстарт на законопроекта за хазарта


Снимка: Архив БГНЕС

Законопроектът за хазарта, целящ да ограничи рекламата и продажбата на лотарийни билети, претърпя провал в сряда и се отсрочва за най-малко четири месеца. Вместо да гласоподава текстовете на първо четене, водещата парламентарна комисия – бюджетната, реши да ги препрати на финансовото министерство за нотификация от Европейската комисия, която ще отнеме най-малкото четири месеца.

Инициаторът на измененията – вицепремиерът Валери Симеонов, не изглеждаше изключително ядосан от резултата, за разлика от други сходни случаи. Той съобщи, че няма желание да скача от последния етаж на Партийния дом поради решението и че ще изчака известието, само че битката продължавала.

Министерството на финансите: Необходима е нотификация пред Европейска комисия

До отлагането на плана се стигна, откакто бюджетната комисия е получила мнение от Министерството на финансите, че текстовете би трябвало да се нотифицират пред Брюксел по силата на директивата за техническите регламенти. Същото било мнението и на правната дирекция към Народното събрание, заради което съвсем единомислещо (с изключение на 1 " въздържал се " от " Обединени патриоти " ) депутатите препратиха плана за неопределен срок към МФ. То би трябвало да приготви документите за известието пред Брюксел.

Законопроектът, импортиран по самодейност на вицепремиера Валери Симеонов, планува възбрана освен на директната, само че и на непряката реклама на
хазартни игри, като се изключи проявлението на наименованията на игрите, комерсиалната марка на операторите и тегленето на тиражите. Другата основна смяна е възбраната за продажба на талоните във всевъзможни търговски обекти, както е сега, и ограничението ѝ до специфични пунктове за залози с лиценз от комисията по хазарта.

Законопроектът бе провокиран от нападателната и сериозна по размер реклама на
хазартни игри главно по Нова телевизия и бТВ, която се оказва легална, макар че в закона има възбрана на директната реклама на хазарт. Благодарение на рекламата и лесната продажба на лотарийни билети в последните години се стигна до всеобщо триене на талони, изключително от бедните жители, водещи до стотици милиони левове приходи в игрите на предприемача Васил Божков. Според изнесени от организация " Медия клуб " данни " Националната лотария " е рекламодател №1 в България през 2017 година с инвестиции от 23 млн. евро в телевизионна и печатна реклама. Според в. " 24 часа " единствено договорът на лотарията с Нова телевизия е бил на стойност към 25-30 млн. лева

При гласуването на законопроекта на първо четене в бюджетната комисия не бяха видяни екипи на Нова телевизия и бТВ.

Веднага след внасянето на плана на Симеонов той организира договаряния с парламентарните групи на ГЕРБ и Българска социалистическа партия, които показаха кардинална поддръжка за текстовете.

Валери Симеонов: Няма да скачам от Партийния дом

След решението в сряда на въпрос на Mediapool към вицепремиера Валери Симеонов, който е основател на измененията, дали комисията не неодобрява плана му, Симеонов съобщи, че " нещо такова се получава ".
По думите му известието значи четири месеца преди приемането на един законопроект той да бъде препоръчан за разискване в Европейска комисия. " Едно такова отсрочване не кореспондира с заявената поддръжка от ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Да не бъда краен, ще изчакаме тези месеци и ще забележим какво ще стане ", сподели Симеонов.

По думите му ползите по законопроекта са огромни и с едно изречение би ги определил на " три милиарда ". " За три милиарда доста работи могат да се случат и доста позиции могат да се трансформират ", сподели Симеонов.
Попитан какъв ще бъде ходът му оттук нататък, Симеонов сподели, че няма потребен ход.

" Нямам желание да скачам от последния етаж на партийния дом. Борбата продължава. Пак ще беседвам с ръководителите на групи, само че, за жалост, при решение за нотифициране, което е предопределено от позицията на МФ, очевидно, че ще бъде отсрочено приемането на решението ", разяснява вицепремиерът. Той означи, че в този момент МФ изрично споделя, че е нужна нотификация, " в случай, че получих поздрави от господин Горанов за законопроекта ".

Менда Стоянова: Има си процедура

Шефката на бюджетната комисия – Менда Стоянова от ГЕРБ, отхвърли обвиняванията в бламиране на плана на патриотите.

" Ако той (вицепремиерът, б. р.) счита, че сме го бламирали, тъй като взехме решение да спазим една европейска инструкция, доста скърбя за това негово изявление. Както видяхте, има си процедура, която би трябвало да се съблюдава ", разяснява Стоянова.

По думите ѝ ГЕРБ продължава да поддържа законопроекта и, откакто мине известието и се вземат нейните бележки, " сред първо и второ четене може да има много оферти за усъвършенстване ".
Стоянова сподели още, че на база данните на МФ за импортираните налози и такси от лотарийните игри може да се направи извод, че става дума за
залози в размер на към 600 млн. лева годишно, а не за 3 милиарда лева, както твърди Валери Симеонов.

ГЕРБ са изрядни пред Брюксел за
хазарта, за горивата - не

От правното мнение на финансовото министерство е видно, че главният проблем със закона за
хазарта е, че той се води " механически правилник ", а съгласно директивата за техническите регламенти от 2015 година те наложително би трябвало да се показват за нотификация в Брюксел, с цел да се ревизира дали са в синхрон с правото на Европейски Съюз.

Реално обаче настоящият Закон за
хазарта от 2012 година към този момент е нотифициран от Брюксел и повторна нотификация е нужна,само в случай че се вършат обилни промени в него, т.е. в случай че с тях " доста се променя обсегът му, редуцира се в началото плануваният период за използването му, допълват се спецификации и условия, или последните се вършат по-ограничителни ". В случая МФ смята, че измененията изискват нотификация.

Ако страната не направи нотификация и признатият закон се окаже в прорез с правото на Европейски Съюз, тя рискува Европейска комисия да започва наказателна процедура, при която може да се наложат нови законодателни промени.

По-важното обаче е, че има решение на Съда на Европейски Съюз от 2014 година, съгласно което в случай че механически правилник е признат без нотификация на Европейска комисия, това го прави неупотребим, тъй че компаниите могат да изискат от националния съд да не го ползват.

Менда Стоянова призна, че все още Народното събрание няма процедура за нотификация на законопроектите пред Европейската комисия и по тази причина куп признати закони след това стигат до наказателна процедура от Брюксел. Към момента нотифицирането на даден план, в случай че е импортиран от депутат, на процедура зависело от волята на ръководителя на отрасловата парламентарна комисия.

Така сега да вземем за пример нотификация не е поискана за противоречивия план на Емил Димитров – Ревизоро за горивата, който Менда Стоянова и нейната комисия утвърдиха на първо четене, макар че няма нотификация. В случая с
хазарта обаче Стоянова и сътрудниците ѝ са мощно загрижени за оптималната безупречност пред Брюксел.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР