снимка: , УикипедияПо-рано, запалителни балони, изстреляни от палестинския анклав, предизвикаха пожари

снимка: , УикипедияПо-рано, запалителни балони, изстреляни от палестинския анклав, предизвикаха пожари ...

Израел нанесе въздушни удари срещу Газа в неделя


снимка: 
, Уикипедия
По-рано, запалителни балони, изстреляни от палестинския анклав, предизвикаха пожари в еврейската държава, предаде АФП. Няма съобщения за пострадали и от двете страни, пише БГНЕС.

Израелските удари са били насочени към открита зона в северната част на Газа и място за обучение на бойци от "Хамас" в южната част на Хан Юнис, съобщават за АФП източници от палестинските служби за сигурност. Ударите последваха, след като Израел намали наполовина риболовната зона от блокираната крайбрежна територия в отговор на атаки със снаряди от въоръжени групи в Газа.

Израелската армия нямаше незабавен коментар за ударите. Но военният клон, отговарящ за гражданските дела в палестинските територии (COGAT), заяви, че риболовната зона е намалена от 12 морски мили на шест. "Решението беше взето след продължаващо изстрелване на запалителни балони от ивицата Газа към Израел, което е нарушение на израелския суверенитет", се казва в изявление. Хамас бе "отговорен за всички дейности в ивицата Газа и всички действия, произхождащи от ивицата Газа, насочени към държавата Израел", заявиха от Службата за координация на правителствените дейности в палестинските територии. "Следователно то ще понесе последиците за насилието, извършено срещу гражданите на държавата Израел." По-рано в неделя израелските пожарникари заявиха, че са потушили пламъци на три места в района на Ешкол близо до границата, като причина за пожарите са посочили „запалителни балони". Балоните са основни устройства, предназначени да подпалват земеделска земя около блокирания от Израел палестински анклав. На 12 юли Израел обяви, че отново разширява риболовната зона край Газа и разрешава допълнителен внос на палестинска територия, но предупреди, че мярката може да бъде отменена в отговор на нови вълнения. При 11-дневен конфликт през май Израел нанесе стотици въздушни удари по Газа и Хамас изстреля хиляди ракети по Израел. Преди конфликта през май риболовната зона в Газа беше 15 морски мили, но Израел я намали по време на войната.

Проверка на фактите:Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на [email protected].Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел" на ценаот 50 лева на ПР публикация пишете на и вижте още в-.

Прочети тук -

Източник: petel.bg