снимка: © , УикипедияПо данни на статистиката, населението на Китай през 2020

снимка: © , УикипедияПо данни на статистиката, населението на Китай през 2020 ...

Властите в Китай планират до 2025 г. да се откажат напълно от ограниченията за броя на децата в семейството



снимка: 

© , Уикипедия

По данни на статистиката, населението на Китай през 2020 г. е било 1,41 млрд. души, като делът на лицата над 60 години достигна 18,7%.

Властите в Китай планират до 2025 г. да се откажат напълно от ограниченията за броя на децата в семейството и да предприемат мерки в подкрепа на раждаемостта. Според публикация на „The Wall Street Journal”, правителството вероятно ще започне да провежда такава политика в провинциите с най-нисък ръст на раждаемост, след което премахне ограниченията на национално ниво, твърди източник на изданието, цитиран от БГНЕС.

През май властите в Китай решиха да разрешат на семействата да имат по три деца, без да се уточнява датата на влизане в сила на това решение. Според публикуван след края на заседанието на Политбюро на ЦК на Китайската комунистическа партия документ, процесът на застаряване на населението в страната се е засилил и облекченията „ще подпомогнат подобряването на демографската структура” и ще позволи на Китай да запази предимството си в областта на човешките ресурси.

От средата на 70-те години на миналия век Китай предприе строги мерки за ограничаване на раждаемостта. С някои изключения на семействата беше разрешено да имат само по едно дете, като при нарушаването на това правило, родителите трябваше да плащат солени глоби. Бяха въведени и други репресивни мерки, включително уволнение от държавна служба и изключване от редиците на комунистическата партия.

Преди няколко години Китай разреши раждането и на второ дете в семейства, в които родителите са единствени деца, както и на двойки, които живеят в селски райони. Условието е първото дете да е момиче. Постепенно и тези правила бяха облекчени и от 1 януари 2016 г. в Китай влезе в сила закон, който разрешава на всички китайски семейства да имат по две деца.

 

 

 

Съобщете ни, ако видитегрешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на [email protected].Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел" на ценаот 50 лева на ПР публикация пишете на и вижте още в-.

Прочети тук -

Източник: petel.bg