снимка: David Martin, УикипедияФлорънс Найтингейл е английска медицинска сестра, автор и

...
снимка: David Martin, УикипедияФлорънс Найтингейл е английска медицинска сестра, автор и
Коментари Харесай

На този ден в историята: Ражда се Дамата с лампата

снимка: David Martin, Уикипедия

Флорънс Найтингейл е британска здравна сестра, създател и статистик, и публичен активист. Тя е вярвала, че Бог й е дал призванието да е здравна сестра. Става известна с нейната пионерска работа в региона на здравната грижа, предоставяна от сестри по време на Кримската война, през която се грижи за ранени бойци. Била е наричана " Дамата с лампата ", поради късните обиколки, които е правила през нощта.

Найтингейл слага основите на професионалната сестринска грижа със основаването през 1860 на учебно заведение за сестри Болница Сейнт Томас в Лондон, първото светско учебно заведение за сестри в света, в този момент част от Кингс Колидж (Лондон). Международният ден на здравната сестра, който се чества по целия свят, е на датата на нейния рожден ден.

Флорънс Найтингейл е родена на 12 май 1820 година във Флоренция. В интервала 1837 - 1839 пътешества с родителите си из Европа. През 1849 посещава Институт диаконис в Кайзерверт (Германия) и се връща в Англия с твърдото желание да стане милосърдна сестра. През 1853 стартира да ръководи неголяма частна болница на Харли Стрийт в Лондон.

През октомври 1854, в интервал на Кримската война, Флорънс, дружно с 38 помощници, измежду които има монахини и милосърдни сестри, се насочва към полевите лечебни заведения, първоначално в Скутари (Турция), а по-късно и в Крим. Последователно организира правилата на санитарството и грижата за ранените. В резултат, за по-малко от 6 месеца смъртността в лазаретите спада от 42 до 2,2 %.

През 1856 година със свои пари Флорънс издига в Крим огромен кръст от бял мрамор в памет на бойците, лекарите и медицинските сестри, починали в Кримската война.

Кримската война прави Флорънс национална героиня. Връщащите се от фронта бойци описват митове за нея, наричайки я " дамата със светилника ", защото през нощите с лампа в ръка, тя като добър ярък ангел, сама обхожда палатките с болните. 

След връщането й в Англия през 1856 на Найтингейл е предоставено да реорганизира армейската здравна работа. През 1857г. държавното управление заделя средства за организация на комисия по осъществяване на нужните промени. През 1859г. боен министър става още веднъж Хърбърт, с негова помощ Флорънс Найтингейл съумява да реализира това, което желае - лечебните заведения са снабдени със системи за вентилация и канализация, болничният личен състав наложително минава през нужната подготовка, в лечебните заведения се вкарва строга статистическа обработка на цялата информация. Организирана е и военно-медицинска школа, а в войска стартира разяснителна работа за значимостта на профилактиката на заболяванията.

Найтингейл е способна математичка, занимава се и със статистически проучвания. Става модернист в потреблението на методите на инфографиката в статистиката, в частност, кръгови (секторни) диаграми. През 1859 година е определена за член на Кралското статистическо общество и след това става почетен член на Американската статистическа асоциация.

Тя написа няколко книги — " Бележки за факторите, влияещи на здравето, успеваемостта и ръководството на лечебните заведения на английската войска " (Notes on Matters Affecting the Health, Efficiency and Hospital Administration of the British Army, 1858) и " Как да се грижим за болните " (Notes on Nursing: What It Is and What It Is Not, букв. Бележки върху здравната грижа за медицински сестри: какво е и какво не е?, 1860).

През 1910 година Флоранс Найтингел предлага следния текст на Сестринската клетва:

" Тържествено давам обещание пред Бога и в наличието на това заседание да прекарам живота си в непорочност и правилно да упражнявам специалността си. Ще страня от всичко, което е злонамерено и гибелно и не ще взема, нито умишлено ще раздам, някое нездравословно лекарство. Ще направя всичко, което зависи от мене, да подкрепям и издигам положението на специалността и ще държа в загадка всички поверени ми случки, както и всички фамилни работи, пристигнали до моето схващане, при упражняване на специалността ми. Ще се трудя почтено да оказвам помощ на лекаря в работата му и ще отдам себе си за благосъстоянието на тези, които са оставени на моята грижа. "

По време на войната Найтингейл съумява да събере посредством подписка огромна сума пари, с които през 1860 провежда първото в света учебно заведение за милосърдни сестри при болничното заведение " Свети Тома " в Лондон. Скоро випускници на това учебно заведение стартират да основават аналогичени институции и в други лечебни заведения.

Умира на 90-годишна възраст, в съня си, в Лондон на 13 август 1910. Предложението да бъде заровена в Уестминстърското абатство е отклонена от нейните родственици, и тя е заровена в църквата " Св.Маргарет " в Хампшър.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР