Снежина Гогова завършва българска филология и втора специалност китайски език

...
Снежина Гогова завършва българска филология и втора специалност китайски език
Коментари Харесай

Родена е Снежина Гогова, български езиковед

Снежина Гогова приключва българска лингвистика и втора компетентност китайски език в Софийския университет през 1961 година с дипломна работа на тематика „ Видо-временни връзки в български и китайски език “ с теоретичен началник проф. Любомир Андрейчин. От ноември 1961 до февруари 1962 година работи с китайския хартиен фонд в Ориенталския отдел на Народната библиотека. От февруари до декември 1962 година води извършения на китайски специализанти по превод на български език от китайска преса към Катедрата по български език за чужденци на СУ. След заминаването им от януари до юли 1963 преподава български език на задгранични студенти в същата катедра. От септември 1963 година е хоноруван учител в новосъздадения Институт за задгранични студенти (ИЧС) в София. През 1965 година е изпратена за две години да преподава български език на китайски студенти във Втори пекински институт за непознати езици, само че заради така нар. Културна гражданска война в Китай остава единствено там единствено една година. През 1966 година след конкурс става постоянен учител по български език в ИЧС.
През януари 1972 година след конкурс е изпратена на постоянна аспирантура в Института за Далечния изток в Москва. През 1975 пази в Московския държавен университет „ М. В. Ломоносов “ дисертация на социолингвистична тематика „ Лингвистические проблемы культурного строительства в КНР “. След отбраната от ноември 1975 до април 1977 година е теоретичен помощник II ст. в Центъра за Африка и Азия на Българска академия на науките.
 Роден е Елисей Тодоров, български микробиолог Роден е Елисей Тодоров, български микробиолог
Проф. Елисей Янев Тодоров (1906 - неизв.) е български микробиолог, работил върху механизма на хуморалната имуногенеза, целуларния имуни...
От май 1977 година е основен помощник в Катедрата за източни езици във Факултет по типичен и нови филологии на Софийския университет, където продължава да преподава до 2007 година
От 1984 година е член на Съюза на научните служащи в България, секция „ Филологически науки “. От септември 1984 до септември 1986 година тя е учител по български език на китайски студенти българска лингвистика в Пекинския университет по непознати езици.
През март 1989 година е определена за доцент по китайска диалектология и води лекторат по китайски език и китайска социолингвистика. След откриването на компетентност китайска лингвистика, в този момент Китаистика, от 1991 до 2007 година преподава поредно теоретичните дисциплини Увод в китайското езикознание (I курс), Китайска фонетика и фонология (II курс), Китайска морфология, китайски синтаксис (III курс), Китайска диалектология (IV курс) и Социолингвистика на китайския език (IV курс).
В началото на 1990-те години тя организира в Китай психолингвистичен опит, учреден на правилото тласък – реакция (S – R), с носители на китайски език като роден.
 Открит е Албиорикс – натурален сателит на Сатурн Открит е Албиорикс – натурален сателит на Сатурн
Албиорикс е натурален сателит на Сатурн. Открит е от екип астрономи управителен от Матю Холман през 2000 година Дадено му е предварителното о...
През 1997 година пази докторска дисертация на тематика „ Свободните словни асоциации в китайския език “ и ѝ присъждат степен „ лекар на филологическите науки “.
През април 2000 година е определена за професор по китайска фонетика и фонология. От 2007 до 2011 година е член на Специализирания теоретичен съвет по общо езикознание, типичен и нови езици при Висшата атестационна комисия (ВАК).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР