Снегът най-сетне дойде. Чакахме го дълго тази зима, но миналата

...
Снегът най-сетне дойде. Чакахме го дълго тази зима, но миналата
Коментари Харесай

Лавини ни дебнат в Рила и Пирин!

Снегът най-накрая пристигна. Чакахме го дълго тази зима, само че предходната седмица наваля много там, където най-вече желаят феновете на белите спортове - в планините и в зимните курорти. Време е за каране на ски и сноуборд. Но многото сняг държи нащрек едни хора, които постоянно са подготвени да рискуват своя живот, с цел да спасят непознатия. Планинските спасители са под пара, тъй като при толкоз доста сняг е неминуем рискът от лавини. След снеговалеж постоянно се усилва лавинната заплаха. А това от време на време се подценява от планинарите. И най-много от тези, които търсят адреналина с каране на ски и сноуборд отвън пистите. Те безусловно си играят на съветска рулетка с живота си. 

Опасности

На към 1500 метра надморска височина снежната завивка стартира от 30-40 сантиметра, с цел да стигне метър над 2000 м. Това е задоволително основателна причина скиори и сноубордисти да не карат в рискови терени, по стръмни улеи под върховете, по скатове с дълбоки козирки. Планинарите пък не би трябвало да минават под и по тях. В никакъв случай да не потеглят по летните пътеки, с цел да спестят време, тъй като те са по-преки от зимните, написа " Телеграф ".

" Да се върви по ръба, по билото, а не под тях. При прекосяване през скатове това да става в редица един по един. За да не се провокира лавина. Туристите да носят в себе си лавинни уреди, с които ще се знае къде се намират, в случай че върху тях паднат снежни маси. Да не не помнят сонди, с които могат да намерят затрупани под снега хора, както и лопати, с които да копаят при потребност ", предизвестява Георги Ботев, шеф на отряда на Планинска избавителна служба-Благоевград.

Оборудване

Той твърди, че планинските спасители в страната са със относително положително съоръжение. Разполагат с всичко належащо – моторни шейни, ратраци, въжета, транспортни шейни, избавителни кучета, въжета, носилки, аптечки.

Проблемът е, че постоянно туристите поемат в гората без подобаваща екипировка и съоръжение. Не вземат снегоходки, котки, а сега, откакто паднаха значителни снеговалежи, съвсем на всички места лавинната заплаха е от втора степен, а тук-там, където снегът е повече, е от трета степен. Затова е хубаво да се заобикалят рискови скатове и местности, нужно е доста внимание. 

" В Алпите няколко индивида починаха от рухването на лавини. Тук такива неща стават най-много в зимните ни курорти. Защото се кара отвън ски зоните. Особено рисково е да се вършат спускания в улеите под върховете. Риск от лавини сега има на всички места – и в Пирин, и в Рила, и в другите планини. Възможно е рухване на снежна дъска, това е срутване на снежна маса, отрязана като с нож, която е с друга дебелина. Може да се откъснат единствено 20 квадрата, само че в случай че се изсипе това количество върху човек, който е самичък в планината, може да е съдбовно за него ", твърди Георги Ботев.

Препоръки

Препоръката към скиорите и планинарите е да се движат в група, а не сами да излизат в планината. Групата да не се раздира, тъй като това се случва при мощен вятър, при мъгла, при снеговалеж. Туристи постоянно се губят, не знаят къде са, не могат и нас да ориентират къде да ги търсим. А през нощта температурите са минусови, в доста региони горите са съвсем непроходими поради паднали дървета и огромни навявания от сняг. При дълги преходи човек се мокри от газенето в снега, няма по какъв начин да изсъхне в планината и може да се стигне до хипотермия (измръзване). 

Другото значимо изискване за сигурността на туристите е да не поемат по непознати направления. За височина над 2000 метра е наложителна положителната екипировка – топли облекла и здрави обувки, течности, калорична храна, както и зимното съоръжение - да имат туристическа навигация, заредени акумулатори на мобилните телефони, с цел да може да се обадят за помощ, в случай че стане случай. 

" Ние сме в цялостна подготвеност с сътрудниците в Банско, с цел да реагираме на сигнали, само че нека са по-малко и не са с съдбовни последствия. В никакъв случай да не се кара по улеите под връх Тодорка, с цел да не " разсънят " скиорите и сноубордистите някоя лавина. Но истината е, че нито можем да вдигнем ограда в планината, нито пък да спрем тези, които карат отвън ски зоните ", споделя Цветан Пчелин, началник на отряда на планинските спасители в град Добринище.  

Доверете се на експерти

За дълги и рисковани направления през зимата най-добре е да се наеме умел лидер.  Може да се тръгне заран при ясно и слънчево време, само че единствено след 2-3 часа всичко това да се обърне и планинарите да се окажат в гъста мъгла, брулени от мощен вятър и засипани от тежък сняг. Трябва да се знае, че някои направления се вземат за доста по-дълго време спрямо лятото. Ако през лятото от точка А се стига до точка Б за 4 часа, то през зимата това време най-често се удвоява. Затова е значимо групата да има лидер. Такава услуга се предлага от Асоциацията на планинските водачи в България. Не е смешка да се стигне през бездънен сняг до хижа на 2000 метра надморска височина, че и от горната страна, както и до високите планински върхове. Затова е целесъобразно да се наеме лидер, при огромна група това няма да излезе скъпо. Водачът познава региона, умее да взема решения под напън и напрежение, той може да върне групата, в случай че реши, че има риск за здравето и живота на хората. Имате ли лидер, сте длъжни да го следвате и слушате категорично, безапелационни са планинските спасители.       

Планинските спасители имат разнообразни проблеми, само че един от тях ги тормози от години и е най-сериозният за тях. Това е неналичието на избавителен хеликоптер. България е единствената страна в Европейския съюз, която няма такава техника. Тук идват непознати туристи, претърпяват някакъв случай в планината, а в това време имат застраховка за хеликоптер. Спасителите пък им споделят, че такова знамение в страната ни няма. И ще носят ранения чужденец часове наред на ръце през тежък терен и на процедура рискът и за него, и за тях продължава. 

" Нуждаем се от хеликоптер, който да е по-маневрен, по-мобилен, да може да стига до труднодостъпни места, до най-високите точки на планината. Да е оборудван с лебедка с въже, която при неуместно време и неспособност за кацане на машината, да се пуска до потърпевшия. Така спасителят ще може да помогне на ранения и да го качи на лебедката ", изяснява Цветан Пчелин.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР