Сн. БГНЕС Апелативният спецсъд потвърди напълно твърденията на спецпрокуратурата за

...
Сн. БГНЕС Апелативният спецсъд потвърди напълно твърденията на спецпрокуратурата за
Коментари Харесай

Втората инстанция потвърди изцяло тезата на обвинението и остави Иванчева в ареста


Сн. БГНЕС

Апелативният спецсъд удостовери изцяло изказванията на спецпрокуратурата за поискания и взет рушвет от кмета на столичния регион " Младост " Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и посочения за медиатор Петко Дюлгеров и остави и тримата за непрекъснато в следствения арест. За разлика от разглеждането на мярката на първа инстанция в четвъртък страните към този момент имаха разполагаем три тома с очевидни доказателства и 10 тома, събрани със специфични разследващи средства.

Впечатление направи, че по време на пледоарията на отбраната нито един от юристите на обвинените не оспори данните, събрани със СРС. В определението си апелативният спецсъд уточни, че всички доказателства по случая водят към обосновано съмнение, че Иванчева е забавила голословно преписката на строителния бизнесмен Александър Ваклин, а по-късно е била и дейната страна в корупционната скица.

Магистратите цитираха показанията на секретарката на районната администрация Маргарита Стоянова, съгласно които минути след предаването на подкупа на 17 април, Иванчева се обадила по телефона и наредила да придвижи процедурата за плана на Ваклин.

Иванчева, Петрова и някогашният кмет на квартала от ГЕРБ Петко Дюлгеров бяха арестувани при показна интервенция на спецпрокуратурата, Министерство на вътрешните работи и Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добити парцели на 17 април в центъра на София.

Обвинението твърди, че Иванчева е поискала и получила рушвет от 70 000 евро, първи транш от общо 250 000 евро, предопределени, с цел да придвижи преписката за план на строителния бизнесмен Александър Ваклин, който към този момент е разполагал с позволение за смяна на подробния организационен проект, издадено от основния проектант Здравко Здравков.

Преди ден юристите на обвинените бяха призовани в националното разследване, с цел да им бъдат предявени прецизираните обвинявания против клиентите им, в които са доуточнени дати и места на срещи, на които съгласно спецпрокуратурата е уговоряно приемането на подкупа.

Според спецпрокуратурата въпросните 70 000 евро са били предоставени авансово от Ваклин на следствието, с цел да бъдат белязани, след което той ги е дал на медиатора в схемата Дюлгеров, с цел да ги съобщи на Иванчева и Петрова.

Това е станало в кафене до градинката " Кристал ", където Дюлгеров взел като комисионна 14 000 евро, а двете дами си тръгнали с останалите 56 000 евро в кашонче, намерено малко по-късно на задната седалка в служебната им кола, спряна от проверяващите пред Спортната палата.

Иванчева и Петрова изрично отхвърлят тези обвинявания, придържайки се към позицията, че парите са подхвърлени в колата им от Дюлгеров и те нито са желали рушвет, нито са знаели за срещите на някогашния кмет на " Младост " с Александър Ваклин. Според тезата им те са станали жертва на скрит план сред Дюлгеров, Ваклин и зам.-кмета Румен Русев, който желал да оглави общината.

В поддръжка на обвиняването от спецпрокуратурата обаче сочат, че следи от маркировката на парите са открити и по тримата арестувани, а и по делото има записи от специфични разследващи средства (СРС), с които са следени всички срещи по уреждането на подкупа. Такива обаче не бяха показани пред спецсъда и следва апелативният спецсъд да се произнесе за съществуването и законността им.

Освен това обвинителната теза се поддържа от показанията на Ваклин, брачната половинка му, тяхна служителка, секретарка в община " Младост ", няколко други строителни бизнесмени, както и от обясненията на самия Дюлгеров, одобри предишния петък спецсъдът.

Впечатление обаче направи, че в определението на арбитър Пламен Панайотов за непрекъснатото задържане на обвинените на няколко пъти бяха упоменати свидетелски показания, съгласно които Дюлгеров изискал рушвет от името на Иванчева, само че нито един път, че самата кметица е желала подкуп.

От своя страна отбраната твърди, че следите по обвинените от маркировката на парите може да са били оставени, до момента в който са пипали протоколите за петърсване и изземване, дадени им от проверяващите, както и че по делото не е представно правосъдно позволение за нито едно СРС.

Адвокатите се усъмниха и, че има съществени данни за провокация към рушвет, която би оневинила изцяло клиентите им, защото Ваклин е дал парите още на 2 април – цели 11 дни преди самият той за пръв път да съобщи в разпит пред арбитър, че въобще му е желан рушвет.

Защитата нападна като противозаконен и периода на първичното задържане на Иванчева и Петрова, защото сред приключването на 24-часовия полицейски арест и постановяването на 72-часовата прокурорска мярка са минали няколко часа, през които двете са прекарали в следствието, а не на независимост. Спецсъдът обаче отхвърли всичките им възражения и отхвърли да вземе отношение по въпросите за продължителността на арестите, както и за унизителното отношение от страна на проверяващите към двете дами при акцията по задържането им.

Очаквайте детайлности.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР