сн: Архив Университетските такси за обучение по медицина, дентална медицина,

...
сн: Архив Университетските такси за обучение по медицина, дентална медицина,
Коментари Харесай

Университетските такси по изкуства, медицина и корабоводене - най-високи


сн: Архив

Университетските такси за образование по медицина, дентална медицина, фармация, изкуства, както и за корабоводене остават най-високи. В сряда държавното управление одобри годишната цена на образованието в държавните университети. Те се дефинират по оферти на самите учебни заведения.

Голяма част от университетите резервират или усилват таксите за студенти. Намаление има само в най-голямото висше учебно заведение - Софийския университет " Св. Климент Охридски ". Там по-евтино ще е образованието по непопулярни измежду кандидат-студентите специалности.

Най-скъпо

Традиционно най-скъпо остава образованието по изкуства, медицина, дентална медицина, фармация, както и по корабоводене. Най-висока е таксата за студенти в Националната академия за театрално и кино изкуство (НАТФИЗ) - 1500 лв.. Размерът ѝ остава неизменен спрямо предходната година. Без смяна е и цената на образованието в Националната музикална академия (НМА) " Проф. Панчо Владигеров " - 1300 лв. за всички специалности без педагогика на образованието. Над 1000 лв. са таксите и в Националната художествена академия (НХА), както и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив.

Най-скъпо през идната образователна година ще е образованието по медицина, дентална медицина и фармация в профилираните университети в Пловдив и Варна - 1200 лв., само че не за всички курсове. Цената на образованието в Пловдив се подвига с 250 лв. за първи курс постоянно образование. Повишение има и в Медицинския университет в Плевен - с сред 50 и 100 лв. в другите професионални посоки.

По-скъпо през новата образователна година ще е и образованието по корабоводене във Висшето военноморско учебно заведение във Варна. Годишната такса ще е 1100 лв., а с включен спомагателен курс - 1600 лв.. Тази година цената беше надлежно 1000 и 1400 лв.. За същата компетентност в Техническия университет във Варна се заплаща 1293 лв.. Ако образованието е на непознат език, таксите скачат фрапантно - до 2500 евро във военния университет.

Намаление

По-ниски такси за непопулярни специалности ще събира Софийският университет " Св. Климент Охридски " от идната образователна година. Най-голямо е понижението при специалностите от професионалното направление " Физически науки ", както и за специалността нуклеарна химия.

В постоянна форма на образование годишните такси са 200 лева (при 750 лева за актуалната образователна година), а в задочна форма са 100 лв. (при 300 лв. за тази година). Увеличава се обаче цената за новоприети студенти в професионалните посоки " Администрация и ръководство ", " Право ", " Психология " и " Филология ". Поскъпването е в границите 40-61 лв., а за задочна форма – 100-160 лв.. Единствено в професионално направление " Социални действия " се регистрира по-голямо нарастване в задочната форма – 300 лева

Без смяна

Без смяна остават таксите в 17 държавни висши учебни заведения – Университет " Проф. доктор Асен Златаров " – Бургас, Шуменския университет, техническите университети във Варна и София, Университета по архитектура, строителство и геодезия, Минно-геоложкия университет, Лесотехническия университет, медицинските университети в София и във Варна, Университета за национално и международно стопанство, Икономическия университет - Варна, Националната музикална академия, НАТФИЗ, АМТИИ, НСА, Висшето строително учебно заведение и УниБИТ.

Повишение

В 16 висши учебни заведения се усилват таксите в някои професионални посоки приблизително с 11.7 на 100.

В Пловдивския университет " Паисий Хилендарски " повишаването е с по 40 лв. във всички професионални посоки, като се изключи " Администрация и ръководство ", " Туризъм ", " Икономика " и специалностите от естествените, техническите науки, както и математика и информатика.

Във Великотърновския университет " Св. св. Кирил и Методий " растежът е с 50 лв. и важи за новоприети студенти в професионално направление " Педагогика ".

В техническите университети нарастване има в Габрово – от 100 лв. до 240 лв. в постоянна форма и до 30 лв. в задочна. Студентите в ХТМУ – София, ще заплащат 50 лв. повече.

От 6% до 8% е нарастването на таксите за всички специалности в Русенския университет " Ангел Кънчев ". Изключение вършат единствено обществените, икономически и правни науки.

С сред 11 и 24 на 100 повече ще се заплаща за образованието в Югозападния университет " Неофит Рилски ".

При сравнителния разбор на досегашните такси за докторанти и предложенията на висшите учебни заведения за новата образователна година е открито, че при девет държавни висши учебни заведения размерът на таксите за тях се усилва приблизително с 13.1% (от 20 лева до 300 лева). При 24 държавни висши учебни заведения и Българска академия на науките няма смяна.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР