Смята се, че бивш морски пехотинец на САЩ, който загина

...
Смята се, че бивш морски пехотинец на САЩ, който загина
Коментари Харесай

Politico: Американци се бият в Украйна

Смята се, че някогашен морски пехотинец на Съединени американски щати, който почина предходната седмица, е първият американски жител, погубен по време на сраженията в Украйна. 22-годишният Уили Джоузеф Кансел почина в понеделник, до момента в който работеше за военна компания, която го изпрати в Украйна, сподели майка му Ребека Кабрера пред CNN, представена от американския вестник " Политико ".

Смята се, че неопределен брой други американци - доста от тях с боен опит, се намират в обхванатата от войната страна и се бият с съветските сили паралелно с украинците и доброволци от други страни, въпреки че американските сили не вземат участие директно в сраженията, с изключение на в изпращането на военни материали, филантропична помощ и пари, съгласно наличните информации.

След нахлуването на Русия посолството на Украйна във Вашингтон се зае да отговори на хиляди американци, които желаят да оказват помощ в борбата, а Украйна употребява интернет, с цел да набира доброволци за задгранични сили - така наречен Международен легион за защита на Украйна.

" Всеки, който желае да се причисли към отбраната на сигурността на Европа и света, може да пристигна и да застане един до друг с украинците против нашествениците на 21-ви век ", сподели президентът Володимир Зеленски още след началото на съветската инвазия.

Изданието показва образци на ветерани от американските въоръжени сили, които са се отзовали на този апел.

Харисън Джоузефович, някогашен служител на реда от Чикаго, който се занимава с набиране на доброволци, споделя, че в Украйна има хиляди американски и други доброволци. В страната работят голям брой организации и Джоузефович сподели, че единствено неговата група е изпратила десетки доброволци на различни позиции в цялата Украйна, като към 40 от тях са директно ангажирани в боевете.

" Ние не подкрепяме цивилно лице да се включва в директни военни дейности. Ние насочваме и свързваме единствено ветерани доброволци ", сподели той.

Но има доста друга работа за извършване. Групи от доброволци доставят медицински материали и храни в Украйна, сподели той, а други работят с бежанци и вътрешно разселени лица.

Припомняме, че Съединени американски щати и другите страни от НАТО оповестиха, че официално няма да вземат участие с въоръжени сили под никаква форма във военните дейности в Украйна, тъй като това би означавало директно присъединяване на НАТО в тази война и рискува изнасяне на спора отвън Украйна и директно присъединяване на НАТО в него, което, съгласно разбирането на Байдън би означавало спор НАТО-Русия. Същевременно доста страни оповестиха, че няма да стопират свои жители, в това число ветерани от въоръжените сили да вземат участие като доброволци в Украйна, изключително след апела на украинския външен министър Дмитро Кулеба.
 
Според представителя на съветското външно министерство Мария Захарова, от началото на съветската специфична военна интервенция украинските управляващи са привлекли към 7000 задгранични наемници от 63 страни.

Според Захарова най-вече от тях са жители на Полша, Съединени американски щати, Канада, Румъния, Англия и Грузия. " В хода на военните дейности броят на задграничните бойци понижава. Руските въоръжени сили към този момент са унищожили към хиляда наемници. Още към хиляда отхвърлиха да вземат участие във военни дейности и се върнаха в предходните си места за екстремистка дислокация ", продължи тя. " Препоръчваме на останалите към 5 хиляди, почти 4800 души, да последват образеца на своите приятели по злощастие и също да се върнат в своите страни. "

Дипломатът напомни, че съгласно нормите на интернационалното филантропично право задграничните наемници нямат статут на бойци и не могат да разчитат на подобаваща правна отбрана. " Вместо лесни пари, тях ги чака наказателна отговорност и дълги периоди на отнемане от независимост ", добави формалният представител на съветското външно министерство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР