Смолян. В рамките на мандата правителството е инвестирало общо 100

...
Смолян. В рамките на мандата правителството е инвестирало общо 100
Коментари Харесай

В рамките на мандата правителството е инвестирало общо 100 млн.лв. в Националните научни програми

Смолян. В рамките на мандата държавното управление е вложило общо 100 милиона лв. в Националните научни стратегии и в обектите от Националната пътна карта за научна инфраструктура. Това сподели министърът на образованието и лидер на листите на ГЕРБ-СДС в Стара Загора и Шумен Красимир Вълчев по време на посещаване в НАО " Рожен ", оповестиха от държавната осведомителна работа .

Министър-председателят Бойко Борисов посети Националната астрономическа обсерватория Рожен, която през последните години беше интензивно осъвременена и обнови апаратурата си по линия на Националната пътна карта за научна инфраструктура (НПКНИ). От 2017 година до момента поддръжката на страната за обсерваторията възлиза на близо 5 милиона лв.. Предстои да бъде построен и нов радиотелескоп LOFAR за астрофизични и геофизични проучвания. През 2020 година за пускане на построяването към този момент са предоставени 603 017 лева Цялото належащо финансиране за обекта е в размер на 6 785 000 лева и се чака той да бъде приключен през 2027 година

„ Програмите се извършват методично, с цел да се подсигурява техният резистентен резултат “, безапелационен бе министър председателят.

Той подсети за големите средства, които държавното управление обезпечи за възстановяване на просветителната инфраструктура, както и за осъществявания ангажимент за нарастване на учителските хонорари. Повишени бяха и заплатите на преподавателите в университетите. Министър Вълчев особено подчертава върху взаимните старания с Българска академия на науките за провокиране на по-голям интерес на учениците към науката. Според Вълчев от основно значение е и обезпеченото финансиране за построяването на съвременни центрове в над 260 учебни заведения за развиването на нововъведения в региона на естествените науки, цифровите технологии, инженерното мислене и математиката.

От 1 май България ще открие новия туристическия сезон при съответно написани правила и ограничения в местата за настаняване и хранене, стана още ясно по време на визитата на министър-председателя Бойко Борисов в Рожен.
„ Много е значимо туристическият отрасъл да се приготви още занапред за сезона, както и туристите да са осведомени при какви условия ще посещават страната ни “, акцентира министър председателят Борисов.

„ През идните майски празници ще има прогнозируемост както за компаниите от сектора, по този начин и за българските и задгранични туристи “, съобщи заместител министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова. Тя уточни, че всички противоепидемични ограничения в местата за настаняване и хранене, които ще бъдат оповестени на следващия ден, са съгласувани с Министерството на опазване на здравето.

Министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов посочи, че за туристите, които желаят да посетят България, ще бъдат обезпечени зелени коридори. Министър Ангелов уточни, че най-важното е присъединяване на страната ни в така наречен електронен зелен документ за пътешестване, който подсигурява всеки екскурзиант да има три опция – или да е имунизиран, или да е прекарал болестта и да има антитела или да показа негативен писар тест. „ Ние ще дадем тази опция на всички туристи и по този метод ще улесним напредването на всеки един, който желае да посети страната ни “, уточни още министърът на опазването на здравето.

В рамките на визитата си в Рожен министър-председателят Борисов разяснява и писмото, в което той дружно с още петима европейски водачи приканват за полемика на европейско равнище по отношение на доставките на ваксини против COVID-19. Премиерът посочи, че най-справедливото решение за систематизиране на имунизациите против COVID-19 е въз основа на % на популацията на всяка страна членка. „ Европейската комисия ни уточни утвърдените ваксини и ние сме поръчали от всички. С изключение на „ Модерна “, която си съблюдава контракта, другите компании не го съблюдават. Ние не желаеме нищо друго от Европейска комисия, с изключение на да ни дадат това, което сме договорили “, безапелационен бе министър председателят Борисов във връзка с доставките на ваксини за страните членки.
Министър-председателят добави, че България постоянно е спазвала европейските правила и е работила съгласно тях. „ Но като не сме сключвали контракт с производителите на ваксини, а Европейска комисия ги е сключвала, ние питаме Европейска комисия – по кое време ще дойдат контрактуваните количества за България “, уточни Бойко Борисов.

Министър-председателят Борисов изрази вяра Европейската комисия да вземе нужните ограничения. „ Сега предизборно всички се пробват да се качват на тази вълна, само че както виждате и други страни членки са подписали това писмо, с цел да може Комисията бързо да вземе нужните ограничения “, уточни министър-председателят.
„ Поръчали сме от безусловно всички утвърдени и регистрирани в Европейски Съюз ваксини. От идващите, които ще бъдат утвърдени, също сме поръчали задоволително количества. Въпросът е, че за имунизациите, за които имахме график, не идват съгласно него “, означи здравният министър Костадин Ангелов. Той добави, че до сряда-четвъртък се чака решението на Европейската организация по медикаментите по отношение на инспекцията, която се прави с неподходящите събития в Австрия във връзка имунизация с ваксина на „ Астра Зенека “. „ И надлежно най-рано в четвъртък ще можем да възстановим имунизацията с имунизацията на „ Астра Зенека “, сподели още Ангелов.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР