Смолян. С мелодичния звън на родопски чанове, зам.-министърът на туризма

...
Смолян. С мелодичния звън на родопски чанове, зам.-министърът на туризма
Коментари Харесай

Смолян: Зам.-министърът на туризма Любен Кънчев откри ХV-то Туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона“

Смолян. С мелодичния звън на родопски чанове, зам.-министърът на туризма Любен Кънчев откри ХV Туристическо ревю „ Планините на България – гостолюбие в четири сезона “, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . Събитието се организира под патронажа на кмета на Смолян Николай Мелемов. На откриването участваха още регионалният шеф на Смолян Недялко Славов, със своите заместници, зам.-кметът на Смолян Венера Аръчкова, кметът на Чепеларе Славка Чакърова, представители на Организацията за ръководство на туристически регион „ Родопи “ и Регионална туристическа асоциация „ Родопи “. В ревюто може да се види богата палитра от туристически прекарвания и разнообразни дестинации. На него със свои щандове участват десетки общини от всички краища на България, както и от побратимени градове на Смолян от страните Естония, Македония, Унгария и Турция.
Като домакини на туристическото ревю, което е под патронажа на кмета на Смолян, одобрение към присъстващите насочи зам.-кметът Венера Аръчкова. „ Туризмът е предпочитан бранш както за района, по този начин и за страната като цяло и е значимо да има конгрес, на който да представим своите нови хрумвания и артикули и да обсъдим развиването на сектора. Община Смолян се стреми да подкрепя всички сходни начинания, които вършат района по-привлекателен и подкрепят развиването му “, уточни Аръчкова. Тя изрази благодарността си към Министерството на туризма и РТА „ Родопи “ за ползотворното съдействие. Благодари и на побратимените градове на Смолян, както и на всички общини и организации, участващи в тазгодишното издание на Родопската туристическа борса, като им пожела ползотворни контакти и сполучлив зимен сезон.
Приветствие от името на министъра на туризма Николина Ангелкова насочи и зам.-министърът Любен Кънчев. Той съобщи, че през годините туристическа борса в Смолян е натрупала съществени обичаи и се е утвърдила като едно от най-важните профилирани изложби в страната, привличащо доста специалисти и гости. Той изрази и удовлетворение от съдействието с РТА „ Родопи “ и организацията за ръководство на туристически район „ Родопи “, която е и първата вписана в националния туристически указател и ги поздрави за интензивността. „ Туристическото райониране е причина за конкуренция в бранша и причина за диверсификация на туристическите артикули свързани директно с локалните артикули и специфичност. Националната тактика на стабилно развиване в България до 2030 година обръща съществено внимание на планинския туризъм. Нашата обща цел е ефикасния маркетинг по места да направи районите разпознаваеми и да ги промотира с разнообразието на опциите им за летни, зимни, ски-ваканции, балнео, уелнес пакети, културен, еко, гурме, ловджийски, селски и други типове туризъм “, означи зам.-министър Кънчев.
Той уточни, че актуалното ревю разкрива опциите на България да предлага първокласен и атрактивен артикул през четирите сезона на годината. „ Основното предизвикателство пред нас е да създадем положителните резултати, устойчива наклонност, а в това отношение Смолянския край дава добър образец. За първите 8 месеца на 2018 година данните на Национален статистически институт за региона сочат че осъществените нощувки в категоризираните места за настаняване с най-малко 10 кревати са общо близо 547 000, което е 10 % растеж по отношение на същия интервал на предходната година. Приходите от тях възлизат на към 22 млн. лева, а това е повече от 20 % нарастване. При нощувките на задгранични гости, растежът е 31 %. Събитията като сегашния конгрес способстват за разпространение освен на района, само че и на България като атрактивна дестинация предлагаща както доста положителни условия за зимен туризъм, по този начин и първокласен целогодишен отдих “, сподели още зам.-министър Кънчев.
Приветствия към гостите и участниците в ревюто насочиха и регионалния шеф на Смолян Недялко Славов и други публични лица. На туристическото ревю има и базар за аграрни артикули, създадени от бенефициенти на Държавна фирма „ Земеделие “. На него могат да се открият млечни артикули, картофи, боб и други артикули, които са създадени от локални производители.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР