Смолян. Първа копка по проекта за изграждане на нови социални

...
Смолян. Първа копка по проекта за изграждане на нови социални
Коментари Харесай

Смолян: Първа копка за нов жилищен блок с 36 общински жилища бе направена в града

Смолян. Първа копка по плана за създаване на нови обществени жилища в град Смолян бе направена на ул. „ Евридика “ в региона на постройката на някогашния тубдиспансер в града, съобщи кореспондент на Радио „ Фокус “ – Смолян . Това е третият план, в който влага програмата „ Региони в напредък “ в границите на капиталовата стратегия на община Смолян. На първата копка участваха зам.-кметът на Смолян Венера Аръчкова, секретарят на общината Момчил Николов, представители на фирмата-изпълнител, проектанти, контрол, ръководителя на плана и жители.
Жилищният блок ще има 35 жилището, измежду които едностайни, двустайни, тристайни и четиристайни, както жилища за хора със специфични просветителни потребности, изясни инж. Васка Караджова – началник на плана. След построяването, постройката ще бъде изцяло обзаведена с всякакво съоръжение и приключена до ключ. Топлата вода за потребителите ще се обезпечава със слънчеви колектори. Стойността на строително-монтажните работи е 1 666 183,82 лева, а срокът за осъществяване на обекта е 498 календарни дни след сключване на протокол 2, с който се открива строителната площадка и линия. Реалната работа ще стартира до седмица след първата копка, разясни инж. Караджова.
Зам.-кметът на Смолян Венера Аръчкова съобщи, че хората, които ще се настаняват в новопостроените общински жилища, ще се избират по методика на Агенцията за обществено подкрепяне. Те ще са обществено слаби, в тежко здравословно положение и хора, които се нуждаят от обществена поддръжка. Жилищата ще бъдат оборотни. При постояването им, ще се настанят първите наематели, а по-късно може да се наложи при възстановяване на обществения им статус, те да бъдат преместени. В жилищата ще се обитава от 1 до 3 години, според от общественото състояние на настанените, уточни Аръчкова. През този интервал, хората би трябвало да бъдат интегрирани и включени в други стратегии. Зам.-кметът на Смолян означи, че описът на хората, които чакат за общински жилища в Смолян е огромен. Тя напомни, че в интервала сред 2000 и 2007 г от приватизирани предприятия и от страната има трансферирани жилища към общината, само че всички са с настоящи контракти на наематели. Нови жилища няма строени от дълго време. „ Има към 70-80 индивида които са искащи да бъдат настанени в общински жилища в другите групи за тези парцели. С новопостроеният блок ще бъдат обхванати част от тях, защото има и хора, които не се в последна потребност, само че желаят да употребяват общинско жилище, за да не заплащат свободен наем. В новата постройка са планувани и жилища за потърпевши от домашно насилите от вида на спешен център “, добави Аръчкова.
Управителят на фирмата-изпълнител на жилищния блок Мариян Стоянов, благодари на общината и държавното управление, че са съумели да обезпечат средства за подобен прекрасен обществен план. Той посочи, че за дейностите по обекта ще бъдат ангажирани сред 8 и над 20 служащи, според от дейностите, които се извършват. Стоянов даде обещание, че жилищният блок със обществени жилища ще бъде изпълнен в период и акцентира, че имат нужната работна ръка, техника и опит, с цел да се оправят с построяването на постройката.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР