Смолян. Над 350 изпълнители ще вземат участие в първия национален

...
Смолян. Над 350 изпълнители ще вземат участие в първия национален
Коментари Харесай

Мария Кисьова, организатор: Над 350 изпълнители ще вземат участие в първия национален събор на гайдарите „Апостол Кисьов“ в село Стойките в Смолян

Смолян. Над 350 реализатори ще вземат присъединяване в първия народен събор на гайдарите „ Апостол Кисьов “, който ще се организира в село Стойките на 22 и 23 септември. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Смолян Мария Кисьова, уредник на събитието. Откриването на събора е от 11:00 часа на 22 септември в местността „ Потока “, след което ще има гайдарско дефиле и поднасяне на цветя на паметника на Апостол Кисьов в Стойките. Програмата продължава с Школа за начинаещи гайдари, фотоизложби, отдадени на Апостол Кисьов и 115 година от основаване на НЧ “Пробуда-1903 ”, Кръгла маса “Жизнен и креативен път на фолклориста Апостол Кисьов ” и изяви на участниците. Вечерта от 19:00 часа ще има паметна вечер, отдадена на Апостол Кисьов, а гостите на празника ще могат да гледат “Невястата ” – театър на Фолклорен отбор “Родопа ” – Смолян. На 23 септември деянията не престават с изяви на гайдарските сформира, школа за начинаещи и национално забавление, уточни Кисьова. Тя означи, че съборът носи името на фолклориста Апостол Кисьов, който е роден в село Стойките, възродил е гайдарството в Родопите, основал е десетки школи по каба гайда в разнообразни селища на планината и провел оркестър от 100 каба гайди – с първа концертна изява през 1961 година на събора „ Рожен “. „ През 1972 година, отново на същото място, той дирижира оркестър от 300 каба гайди – деца и възрастни, и 3500 души национален хор. Събитието е неповторимо, оценено като „ знамение “ от публицисти и задгранични специалисти-фолклористи. През 1981 година към този момент е провел 30 кръжока по гайда с 460 участници. И в случай че през днешния ден родопската каба гайда се радва на необятна известност, това се дължи на неговата самоотвержена апостолска активност и креативното му себеотдаване “, напомни Кисьова. По думите й, националният гайдарски събор цели запазване и развиване на гайдарското изкуство, културен продан в тази област и разпространение на родопската каба гайда, обосноваване и поддръжка на младите реализатори. Събитието няма конкурсен темперамент. Очаква се срещата на реализатори и аудитория да сътвори празник, а професионалното другарство сред инструменталистите да укрепи връзките им и да предизвика нови хрумвания, акцентира Кисьова.
„ За присъединяване са поканени реализатори на двата типа български гайди – каба, джура. На сцена ще се чуят самостоятелни, камерни и оркестрови осъществявания на професионални и фенове музиканти – българи и чужденци. Рамката на осъществяванията е необятна: достоверен фолклор, обработен фолклор и друг вид музициране, което извлича нови стойности от благосъстоянието на българския фолклор. Над 350 инструменталисти са подали поръчка за присъединяване в Събора “, уточни Кисьора. Сред тях са оркестрите „ 101 каба гайди “, „ 100 каба гайди “ и Детски гайдарски състав „ Апостол Кисьов “ от Смолян, Сборен гайдарски състав „ Дельо бунтовник “ /от Златоград, Мадан, Рудозем/, Гайдарски състав „ Петко челник “ – София, Гайдарски състав „ Родопчани “ – Пловдив, гайдарските сформира от читалищата в гр. Девин, гр. Чепеларе и ОДК – Чепеларе, с. Широка лъка, с. Гела, с. Момчиловци, с. Зорница. Очакват се и гайдарите от НЧ „ Николай Хайтов-1936″ – Столична община. Ще се радваме на присъединяване и на Формация „ Тъпани и гайди “. В дните на Първия народен събор на гайдата ще се чуе събирателен гайдарски оркестър, чийто ядро е оркестър „ 101 каба гайди “. Със свои осъществявания ще се показа Ансамбъл „ Борика “ при НЧ „ Пробуда-1903″ – с. Стойките, основан от Апостол Кисьов.
Националният събор на гайдата се организира под патронажа на Министерство на културата на Република България със съдействието на община Смолян и регионалната администрация. Организатор е Народно читалище „ Пробуда-1903″ – с. Стойките, с ръководител госпожа Мария Кисьова. Тя инициира сформирането на Организационен комитет с почетен ръководител Цветелина Бориславова, притежател на „ Пампорово “ АД. Събитието е подкрепено и от Граждански процесуален кодекс „ Борика “ – с. Стойките, сподели още Кисьова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР