Смолян. Изложбата Мъжки времена“ на Регионален етнографски музей на открито

...
Смолян. Изложбата Мъжки времена“ на Регионален етнографски музей на открито
Коментари Харесай

Изложбата „Мъжки времена“ на Етъра гостува на музея в Смолян

Смолян. Изложбата „ Мъжки времена “ на Регионален етнографски музей навън „ Етър “ гостува на Регионалния исторически музей „ Стою Шишков “ – Смолян. Това оповестиха от Музея . Целта на изложбата „ Мъжки времена ” е да се покаже, посредством предмети и документи, живота на мъжа от раждането до старостта, а интервалът, който обгръща, е от края на ХІХ до първата половина на ХХ в. Изложбата може да бъде забелязана в РИМ „ Стою Шишков “ от 2 април до 30 септември 2021 година

За мъжа като последовател на рода, пазител на фамилията, „ сановник ” в дома си, стълбът, центърът, към който се върти животът на всички, споделя изложбата. Мъжът е по-ценен, мъжката рожба е по-желана, момчето отива да учи четмо и писмо или поминък, мъжът наследява бащините парцели и дом, той е представител на семейството пред общността, властта или страната. Вкъщи мъжката дума е закон, тъй като той храни и брани всички. В по-стари времена, в случай че не е почитан от околните си, мъжът е можел да продаде или убие членове на фамилията. Но отново той е задължен да пази челядта и достойнството на семейството от дръзналите да им посегнат. В преклонната си възраст мъжете имат патриаршески функционалности – управляват делата на фамилията и общността, поучават младите, въздават правдивост в духа на традицията, правят обредите, свързани с благоденствието на фамилията. И не на последно място – държат парите на всички.

С измененията в обществото и основаването на свободна България, се променят и част от условията към мощния пол. Развиващите се индустрия и градове, държавна администрация, войска и полиция, правораздаване желаят от мъжете по-добро обучение и специалности, съответни на времето. Въведена е постоянна военна работа, а войните от 1885 до 1918 година вземат тежък налог от всеки български дом, откъдето пък нараства ролята на дамите като фактор в издръжката на фамилията. Въпреки това, напълно мъжки територии остават политиката, техниката, спорта, силовите и правосъдното ведомства, администрацията. Като мъжки клубове могат да се одобряват заведенията за публично хранене, пиянство и развлечения, бръснарниците, спортните клубове. Израснали интелектуално, утвърдили се професионално и навлезли в новосформирани по-високи обществени прослойки, посетили чужбина и видели живота там, мъжете желаят смяна освен в обществото, само че и в бита си. Загърбени са редица обичаи, включително за мястото и ролята на дамата. Промененият метод на живот води до обучение на децата в фамилията без разлика от пола им. Волята на най-възрастния мъж в дома към този момент не е най-важния фактор за взимане на решения, а всеки, който работи и печели парите си, има право да ги задържи, вместо да ги даде на домовладиката. Градският метод на живот последователно навлиза в селата и ги трансформира, което се отразява и на традициите.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР