Смолян. Архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит

...
Смолян. Архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит
Коментари Харесай

Смолян: Архимандрит Висарион ще служи в Широка лъка

Смолян. Архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион ще отслужи празника в храм „ Св. Успение Богородично “ в с. Широка лъка. Това оповестиха от Архиерейското наместничество в Смолян. Той ще възглави св. божествената Литургия, а в съслужие с него ще бъде енорийският духовник Иван Марински. Лазаровден се чества на осмия ден преди Великден и ден преди Цветница. Това е последната събота на Великия пост преди Страстната седмица и Възкресението на Христос. На светата Литургия се загатва евангелското събитие, обвързвано с възкресението на Лазар от Иисус Христос. Това чудодейно събитие е отразено в Евангелието на св. деятел Йоан. Четири дни откакто неговият другар Лазар, брат на Мария и Марта, починал и бил заровен в родното му място Витания, покрай Иерусалим, Спасителят се върнал оттатък река Йордан и видял Мария, която паднала пред нозете му и рекла: „ Господи, да беше Ти тука, нямаше да почине брат ми “. Иисус, като я видя, че плаче, и юдеите, които я придружаваха, че плачат, разтъжи се в духа си и се смути. И рече: „ Где го положихте? “ Казват Му: „ Господи, дойди и виж. “ Исус се просълзи. Затова юдеите думаха: „ Виж какъв брой го е обичал! “… Иисус, впрочем, като тъжеше отново в Себе Си, дохожда на гроба. Беше пещера, и на нея бе привален камък… И така, отместиха камъка. А Иисус подигна очи нагоре и рече: „ Отче, благодаря Ти, че Ме послуша. Аз знаех, че Ти постоянно Ме слушаш; само че това споделих поради народа, който стои в близост, с цел да повярват, че Ти си Ме пратил. “ Като сподели това, извика със мощен глас: „ Лазаре, излез вън! “ Умрелият излезе, с ръце и нозе повити в саван, и лицето му забрадено с забрадка. Иисус им сподели: „ Разповийте го и оставете го да си иде. “ Тогава мнозина от юдеите, които бяха пристигнали при Мария и видяха това, що стори Иисус, повярваха в Него. “ Поради гонене, след Възкресението Христово Лазар бил заставен на напусне Юдея и да се пресели на остров Кипър. По-късно бил въздигнат за свещеник и служил там 18 години.
На Цветница /21 април/ от 9.00 часа ще стартира св. божествената Литургия в катедрален храм „ Св. Висарион Смоленски “ в Смолян, възглавена от архиерейския наместник. Заедно с Негово Високопреподобие ще служи и духовенството от храма – отец Димитър Михайлов и отец Иван Марински. Песенното озвучаване ще бъде на църковния хор с диригент Мария Кисьова.
Цветница или Вход Господен е в памет на един от последните дни на земния живот на Господ – Влизането Му в Йерусалим. След като възкресил Лазар, Спасителят се отправил за Йерусалим, с цел да се извърши Божието писание. Било в дните пред еврейската Пасха – празник, отдаден на бягството на евреите от Египет и почитането на Бог като изкупител. Според Евангелието Христос дошъл в града, както се пее в кондака: „ Носен на небесата върху трон, а на земята върху осле, Христе Боже, одобри хвала от ангелите и възхвала от децата, които Ти викаха: „ Благословен си Ти, Който пристигна да призовеш Адама. “ Като видели Христос, хората доста се зарадвали, тъй като го приели за Спасител. Започнали да му се покланят и да застилат пътя му с цветя и палмови клони. Най-напред тичали към него дечицата. Всички пеели: „ Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев “. Фарисеите пък наредили на Христос да забрани на народа да ликува, на което Той отвърнал: „ Казвам ви, че в случай че тия млъкнат, то камъните ще извикат “. Христос знаел какво ще се случи до седмица – ще бъде съден, разпнат, с цел да се извърши Писанието. А по-късно ще се яви в Своето Възкресение, което ще промени света.
На Цветница по време на светата божествена Литургия с нарочна молитва се благославят върбови клончета, символизиращи палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос. След литургията се раздават на вярващите за здраве, а те с вяра и наслада ги занасят в домовете си.
Нека в тези празнични дни сме дружно в храма, с цел да възнасяме с признателност молебствия и да укрепяване вярата си, приканват от Архиерейското наместничество – Смолян.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР